Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lituania și Taiwan: o relație politică și comercială care enervează China

lituania_taiwan.png

Interior din sediul Reprezentanței Taiwanului în Lituania, Vilnius, noiembrie 2021
Sursa imaginii: 
Petras Malukas / AFP via rfi.fr

Taiwanul s-a angajat să investească în acest an 200 de milioane de dolari în economia Lituaniei. Este cea mai recentă evoluție într-o relație politică și comercială care, cum era de așteptat, stârnește nemulțumirea Chinei. Însă Taipei și Vilnius par decise să meargă mai departe, privind spre sectorul înaltelor tehnologii.

Seamănă cu o bătălie între David și Goliat. Mai precis, Taiwanul și Lituania contra gigantului chinez. Totul a pornit în această vară, când Taipei a anunțat că va deschide o reprezentanță în Lituania sub numele de Taiwan.

Aceasta a înfuriat China, care a considerat anunțul drept  ”o farsă” și a avertizat guvernul de la Vilnius ”să nu dea semnale greșite”.  Însă Vilnius și Taipei au continuat să meargă mai departe, iar în noiembrie, reprezentanța chiar a fost deschisă.

În august, China şi-a rechemat ambasadorul din Lituania şi în noiembrie şi-a redus relaţiile diplomatice cu această ţară. Beijingul a recurs, de asemenea, la presiuni de ordin comercial, de exemplu asupra companiei germane Continental, pentru a nu mai folosi componente fabricate în Lituania. De asemenea, există plângeri privind blocarea unor mărfuri lituaniene la intrarea în China.

Beijingul a negat că ar fi răspuns prin blocarea comerțului cu Lituania – ceea ce ar încălca regulile comerciale globale.

Cu toate acestea, Uniunea Europeană a declarat că a verificat rapoartele privind reținerea unor mărfuri la vama chineză. De exemplu, cantități de rom fabricat în Lituania. Ca răspuns, Taiwanul a cumpărat 20.000 de sticle de rom lituanian, în paralel cu o campanie de informare a publicului despre modul în care se consumă această băutură.

Lucrurile au luat însă cu totul altă turnură acum câteva zile, când Taipei a anunțat că va înființa un fond de 200 de milioane de dolari pentru a investi în Lituania.

 

Marea miză a semiconductorilor

Iar mica națiune de la Marea Baltică ar putea obține un mare câștig strategic: după cum a anunțat șeful biroului taiwanez la Vilnius,  Eric Huang, Lituania ar putea găzdui o investiție în fabricarea de microcipuri.

Este ceva la care economii mult mai mari ale Uniunii Europene, precum Germania sau Franța, încă visează. Microcipurile joacă un rol central în contextul strategiei pentru autonomia industrială a Europei. Marile economii încearcă să transfere fabricarea acestor componente esențiale pe pământ european, inițiind discuții cu companii majore în domeniul tehnologiei din Taiwan sau Coreea de Sud, însă nu s-au anunțat până acum rezultate concrete.

Iar Lituania are argumentele ei în această poveste, pentru că este unul dintre liderii mondiali în tehnologia laser. Potrivit publicației Asiatimes, circa, 80% din producția de laser a țării este exportată pe piața internațională, cu o cifră de afaceri anuală de 20 de milioane de euro.

Lituania este unul dintre fondatorii așa-numitului „Laser CERN”, cel mai important consorțiu mondial de infrastructuri de cercetare laser. Consorțiul ELI ERIC a fost înființat de Lituania împreună cu două centre internaționale din Republica Cehă și Ungaria, cărora li s-a alăturat ulterior Italia.

În afară de semiconductori, tehnologia laser poate fi folosită și în industriile auto și spațiale.

 

Investiții costisitoare

Desigur, anunțul privind fondul de investiții taiwanez nu va trece neobservat la Beijing, care este de așteptat să reacționeze cu nervozitate.

Iar când vorbim despre investiții în uzine de semiconductori, ediția europeană Politico ne îndeamnă să fim atenți la cifre. Dacă Taiwanul se pregătește să aducă 200 de milioane de dolari în Lituania, pe parcursul acestui an, suma apare ca infimă în raport cu ceea ce ar necesita o investiție în microcipuri.

Fabrica gigantului taiwanez TSMC din Arizona, care va intra în producție până în 2024, necesită o investiție de 12 miliarde de dolari, de exemplu.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 11 ianuarie 2022