Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernanța companiilor de stat, unul dintre cele mai dificile dosare penru aderarea la OCDE

ap17158510407411_1.jpg

Sediul OCDE, Paris.
Sursa imaginii: 
Foto: (AP Photo/Francois Mori)

Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică  - OCDE - a decis deschiderea negocierilor de aderare cu România.  OCDE precizează  că nu există un termen limită pentru finalizarea negocierilor. Rezultatul acestora depinde de capacitatea fiecărei țări de a se adapta și de a aplica standardele OCDE.

Care sunt aceste standarde si care sunt provocările pentru România, l-am întrebat pe Radu Puchiu, fost coordonator interministerial pentru aderare la OCDE.

Vor fi mai multe dosare sensibile. Guvernanța companiilor de stat, de exemplu, va fi unul dintre cele mai sensibile dosare.

"În primul rând regulile pe care le impune OCD-ul în această zonă sunt de independență a companiilor de stat, de profesionalizarea conducerii lor, de a asigura management corporativ bazat pe rezultate, eficiență, profit, în sensul ca statul să profite cât mai mult de pe urma acestor companii.
Or, în momentul de față nu treb m uie să fii mare specialist ca să-ți dai seama că în primul rând managementul nu este nici pe departe unul ales profesionist, nemaintrând în celelalte componente.

Deci, dosarele astea au fost complicate cam la toate țările, nu e ceva nou. Toți cei care au făcut trecerea din zona de candidat în zona de membru au fost obligați să facă această schimbare.

Și nu vine simplu pentru că companiile de stat sunt cele mai atrăgătoare pentru mediul politic, de a-și numi oameni acolo și de a-și de a-și asigura influența. Deci nu va fi un dosar simplu de închis, este printre cele mai complicate" după cum explică Radu Puchiu, fost coordonator interministerial pentru aderare la OCDE. 

Decizia de aderare va fi una tehnică, și nu una politică, mai explică Radu Puchiu.

"Se ia o decizie pe niște dosare tehnice. Credeți-mă, sunt foarte, foarte tehnice. Administrația noastră, de obicei, pe anumite componente,  le-a tratatla modul  hai să vedem cum ne facem că le facem. Asta a fost reacția administrației românești, dacă vă uitați inclusiv la aderarea României la UE. Hai să vedem cum facem directivele respective, să ne facem că le punem în aplicare. Vedeți dosarul pe mediu, dau un exemplu. Și sunt multe exemple de tipul acesta, răspunsul administrației este de tipul acesta.

Din păcate, spun, pentru că nu va mai fi suficientă o declarație politică ci va fi nevoie de rezultate concrete. Or rezultatele acestea concrete sunt greu de pus în practică -și aici va fi o mare problemă".

 
Radu Puchiu, fost coordonator interministerial pentru aderare la OCDE.