Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


42 de miliarde de euro pentru ca UE să depășească criza semiconductorilor

Comisia Europeana

Sursa imaginii: 
Facebook/European Commission

Comisia Europeană propune deblocarea a 42 de miliarde de euro din banii publici în favoarea industriei semiconductorilor. Este vorba despre un plan pe termen mediu și lung prin care UE încearcă să își reducă dependenţa faţă de Asia în acest sector strategic. Criza de aprovizionare cu semiconductori frânează industria auto de trei ani.

Planul Comisiei prevede subvenţii în valoare de 12 miliarde de euro (şase de la UE şi alte şase de la statele membre) pentru a finanţa cercetarea în tehnologiile cele mai inovative şi linii pilot pentru a pregăti industrializarea lor.

În plus, Bruxelles-ul va autoriza alte 30 de miliarde de euro sub formă de ajutoare publice din partea statelor membre pentru companiile din sector.

Executivul comunitar speră că aceste fonduri publice vor genera o sumă mult mai mare de investiţii private.

Acest plan "va garanta securitatea aprovizionării uzinelor europene, majorând de patru ori producţia de semiconductori în Europa până în 2030", a declarat comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton.

Până să devină realitate proiectul va trebui adoptat şi de statele membre precum şi de Parlamentul European.

Lipsa de semiconductori, care frânează industria auto de trei ani prin închiderea forţată a numeroase uzine, a provocat un adevărat şoc. Tensiunile geopolitice din jurul Chinei, precum şi pandemia, au scos la lumină necesitatea de a produce în Europa aceste componente indispensabile care în prezent sunt în marea lor majoritate importate din Taiwan şi Coreea de Sud.

Anul trecut, semiconductorii au reprezentat o piaţă mondială de aproape 600 de miliarde de euro, , susţine firma de consultanţă Yole Développement. Oficialii de la Bruxelles cred că piaţa ar putea ajunge la 1.000 de miliarde de euro până la finalul deceniului, notează AFP, citată de Agepres.