Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia Europeană ne roagă să-i protejăm pe producătorii agricoli. Dar noi, nu

agricultura_ue.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Council of the European Union

Există un mit popular potrivit căruia Uniunea Europeană ar acționa pentru ”distrugerea producătorilor locali” în beneficiul marilor companii. Nu doar că e un mit, dar Bruxelles-ul chiar roagă România să-și protejeze producătorii. Zadarnic, până acum.

Comisia Europeană a avertizat România că mai are la dipoziție două luni pentru a transpune integral în legislația internă directiva privind practicile comerciale neloiale în sectorul agroalimentar ( Directiva 633 din 2019).

Acest act normativ își propune să contribuie la întărirea poziţiei fermierilor pe parcursul lanţului de aprovizionare.

Directiva indentifică un număr de 16 practici comerciale neloiale care trebuie interzise. Printre acestea, plăţile întârziate în cazul produselor perisabile, anulările de ultim moment ale comenzilor, modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor, obligarea furnizorului la plata produselor irosite sau refuzul contractelor scrise.

Sunt practici pe care producătorii agricoli le reclamă adesea în relația lor cu marile magazine, care beneficiază de o poziție de forță în relația lor cu producătorul, datorită cantităților mari de mărfuri puse în vânzare.

Practic, ca producător agricol sau din industria alimentară, nu poți fi competitiv sau chiar nu poți exista deloc fără a fi prezent pe rafturile marilor rețele comerciale. Și, pe cale de consecință, ești la mâna lor.

Uniunea Europeană vrea să sprijine producătorii prin interzicerea unor practici incorecte din partea marilor comercianți. România, însă, pare a fi de altă părere.

Altfel, este de neînțeles de ce directiva nu a fost transpusă până acum în legislația internă.

Timp ar fi fost.

După cum transmite Comisia Europeană, directiva ar fi trebuit transpusă până în mai 2021. În iulie același an, Comisia a transmis notificări de punere în întârziere pentru un număr de 12 state membre. Zece s-au conformat și au informat executivul de la Bruxelles că au adaptat legislația. Două, nu: Cehia și România.

Dacă până la mijlocul lui aprilie legislația nu va fi adoptată, Comisia va chema România în fața Curții Europene de Justiție și dacă nici atunci Bucureștiul nu se va conforma vor urma amenzi. Sau banii ne vor fi opriți din fondurile europene, cum i se întâmplă acum Poloniei.

Desigur, suntem încă departe de un asemenea moment. Există un proiect legislativ inițiat de guvern, pentru transpunerea directivei. În martie anul trecut, ministrul de atunci al Agriculturii, își exprima speranța că legea urma a fi votată până în iunie. Au trecut luni bune de atunci, am traversat o criză politică și o schimbare de guvern iar proiectul rămâne în sertarele parlamentarilor.

Să nu fie, oare, o prioritate, pentru orice guvern și orice majoritate?

Paradoxal, în discursul populist, Uniunea Europeană ne este prezentată drept acea entitate care și-ar dori distrugerea producătorului local, în beneficiul marilor companii și al multinaționalelor.

Realitatea este însă total opusă acestui mit popular. De fapt, Uniunea Europeană este cea care ne roagă să ne protejăm producătorii locali.

Ba chiar a ajuns să ne arate și bățul pentru că nu o facem.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 11 februarie 2022