Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cîţu: Reducerea CAS de la 25% la 20% - soluţie pentru a creşte salariile tuturor românilor

citu_gov_ro_4.jpg

Președintele PNL Florin Cîțu
Sursa imaginii: 
Guvernul României / Facebook

Liderul PNL Florin Cîțu, fost premier și fost ministru de finanțe, este de părere că reducerea contribuțiilor cu asigurările sociale este soluția pentru a crește salariile tuturor românilor. În opinia sa, reducerea TVA ar tempera inflația. Reacția lui Cîțu vine după ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut că suprataxarea proprietăţilor reprezintă o abordare social-democrată.

Liderul PNL Florin Cîţu a postat, duminică, un mesaj pe Instagram, în care prezintă soluţii pentru a creşte salariile pentru toţi românii şi dă exemplu reducerii CAS de la 25% la 20% - aproximativ 317 lei în plus în buzunar pentru românii cu salariul mediu.

”Soluţii: 1. Reducerea contribuţiilor - mai mulţi bani în buzunarele românilor. 2. Reducerea TVA - temperează inflaţia”, scrie Cîţu în postare.

Postarea preşedintelui PNL vine în contextul declaraţiilor ministrului Finanţelor Publice, Adrian Câciu, privind o supraimpozitare a proprietăţii, din 2023. Ulterior, ministrul şi-a nuanţat declaraţiile precizând că susţine ceea ce numeşte „o ajustare” în zona de reglementare comercială a unor activităţi de business.  

Sâmbătă, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că propunerile ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, legate de supraimpozitarea celor care deţin mai mult de două proprietăţi sau două maşini, reprezintă "o abordare social-democrată" în contextul în care taxarea directă a proprietăţilor în România înseamnă un procent redus din PIB, raportat la media europeană.

Ciolacu a adăugat că, tot pentru alinierea la tendinţele europene, trebuie analizată şi situaţia cotei unice. Întrebat despre faptul că PNL, cu care formează actuala coaliţie de guvernare, este un susţinător al cotei unice, Marcel Ciolacu a spus că există guverne de dreapta în Europa care nu aplică o astfel de cotă şi nu consideră acest lucru ca fiind o încălcare a doctrinei liberale.