Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aliații occidentali exclud numeroase bănci ruseşti din sistemul de plăţi SWIFT

Ţările occidentale au adoptat un nou set de sancţiuni împotriva Moscovei după invazia Ucrainei, în special prin decizia de a exclude numeroase bănci ruseşti din platforma interbancară Swift.

UE, SUA și aliații lor au convenit să excludă mai multe bănci rusești din platforma interbancară, SWIFT.

Acest lucru are scopul de a separa aceste instituții de fluxurile financiare internaționale, ceea ce le va restricționa masiv operațiunile globale”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului german.

Rusia se bazează pe sistemul SWIFT pentru exporturile sale de petrol și gaze, dar mișcarea ar putea dăuna și întreprinderilor occidentale care fac afaceri cu Rusia, comentează BBC.

SWIFT sau „Societatea pentru telecomunicații financiare interbancare mondiale”, este un sistem de mesagerie securizat care face posibile plăți rapide și transfrontaliere, permițând comerțul internațional.

Măsurile convenite de SUA, Marea Britanie, UE și Canada includ, de asemenea, restricționarea rezervelor internaționale ale băncii centrale ruse, au declarat națiunile într-un comunicat comun.

"Noi, liderii Comisiei Europene, Franța, Germania, Italia, Regatul Unit, Canada și Statele Unite condamnăm războiul declan;at de Putin și atacurile asupra națiunii suverane și a poporului Ucrainei. Suntem alături de guvernul ucrainean și de poporul ucrainean în eforturile lor eroice de a rezista invaziei Rusiei. Războiul Rusiei reprezintă un atac asupra regulilor și normelor internaționale fundamentale care au prevalat de la cel de-al Doilea Război Mondial, pe care ne angajăm să le apărăm. Vom cere socoteală Rusiei și ne vom asigura colectiv că acest război este un eșec strategic pentru Putin.

Săptămâna trecută, pe lângă eforturile noastre diplomatice și munca colectivă de a ne apăra propriile granițe și de a ajuta guvernul și poporul ucrainean în lupta lor, noi, precum și ceilalți aliați și parteneri din întreaga lume, am impus măsuri severe instituțiilor cheie și bănci și arhitecților acestui război, inclusiv președintelui rus Vladimir Putin.

Pe măsură ce forțele ruse își lansează asaltul asupra Kievului și a altor orașe ucrainene, suntem hotărâți să continuăm să impunem Rusiei costuri care vor izola și mai mult Rusia de sistemul financiar internațional și de economiile noastre. Vom implementa aceste măsuri în zilele următoare.

În mod concret, ne angajăm să luăm următoarele măsuri:

  • În primul rând, ne angajăm să ne asigurăm că băncile rusești selectate sunt eliminate din sistemul de mesagerie SWIFT. Acest lucru va asigura că aceste bănci sunt deconectate de sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel global.
  • În al doilea rând, ne angajăm să impunem măsuri restrictive care să împiedice Banca Centrală Rusă să-și utilizeze rezervele internaționale în moduri care să submineze impactul sancțiunilor noastre.
  • În al treilea rând, ne angajăm să acționăm împotriva oamenilor și entităților care facilitează războiul din Ucraina și activitățile dăunătoare ale guvernului rus. Mai exact, ne angajăm să luăm măsuri pentru a limita vânzarea de cetățenie – așa-numitele pașapoarte de aur – care să permită rușilor bogați conectați la guvernul rus să devină cetățeni ai țărilor noastre și să obțină acces la sistemele noastre financiare.
  • În al patrulea rând, ne angajăm să lansăm săptămâna viitoare un grup operativ transatlantic care va asigura implementarea efectivă a sancțiunilor noastre financiare prin identificarea și înghețarea activelor persoanelor și companiilor sancționate care sunt în jurisdicțiile noastre. Ca parte a acestui efort, ne angajăm să aplicăm sancțiuni și alte măsuri financiare împotriva oficialilor și elitelor apropiate de guvernul rus, precum și a familiilor acestora și a facilitatorilor acestora pentru a identifica și îngheța activele pe care le dețin în jurisdicțiile noastre.
  • De asemenea, vom angaja alte guverne și vom lucra pentru a detecta și a perturba mutarea veniturilor obținute ilegal și pentru a-i ]mpiedica pe acești indivizi să-și ascundă bunurile în jurisdicții din întreaga lume.
  • În cele din urmă, vom intensifica sau ne vom coordona împotriva dezinformarii și a altor forme de război hibrid.

Suntem alături de poporul ucrainean în această oră întunecată. Chiar și dincolo de măsurile pe care le anunțăm astăzi, suntem pregătiți să luăm măsuri suplimentare pentru a cere socoteală Rusiei pentru atacul său asupra Ucrainei".