Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA taie accesul lui Putin la "cufărul de război". Ce soluții mai are economia rusă?

ap22059471252081.jpg

Un carnaval satiric îl înfățișează pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, jucându-se cu Ucraina pentru a restabili Uniunea Sovietică într-o piață din Köln, Germania, în timpul unei manifestații împotriva războiului din Ucraina, luni, 28 februarie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Foto/Martin Meissner

„Cufărul de război al lui Putin contează doar dacă îl poate folosi pentru a-și apăra moneda, în special prin vânzarea acelor rezerve în schimbul cumpărării rublei”, spune un oficial american. Banca Centrală a Rusiei a decis luni să menţină închisă bursa cel puţin până marţi dimineaţa, după ce rubla s-a prăbușit cu aproape 30% în urma sancţiunilor occidentale, care au vizat excluderea a numeroase bănci rusești din sistemul de comunicaţii interbancare internaţional - SWIFT. Acțiunile companiilor rusești listate pe bursele europene s-au prăbușit.

SUA interzic tranzacţiile cu Banca Centrală a Rusiei, fondul său suveran și ministerul rus de Finanțe. Măsurile sunt menite să limiteze capacitatea Rusiei de a-și folosi rezervele internaționale în valoare de 630 de miliarde de dolari pentru a reduce impactul sancțiunilor pe care Statele Unite și aliații europeni le-au adoptat ca răspuns la atacarea Ucrainei.

Cufărul de război al lui Putin contează doar dacă îl poate folosi pentru a-și apăra moneda, în special prin vânzarea acelor rezerve în schimbul cumpărării rublei”, a spus un oficial american pentru Reuters.

Rubla s-a depreciat cu aproape 30% în urma sancţiunilor occidentale prin care numeroase bănci ruseşti au fost excluse din sistemul SWIFT. Asta a determinat autoritățile ruse să suspende tranzacțiile pe bursa de la Moscova, dar nu au putut împiedica prăbușirea companiilor rusești pe bursa de la Londra.

Cotația Sberbank, cea mai mare bancă rusă, controlată de stat, a căzut cu 70%, iar Lukoil cu peste 60%.

Pentru a proteja rubla, Banca Centrală a Rusiei a dublat dobânda de politică monetară, de la 9.5 la 20%.  Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice din București, comentează la RFI deciziile de la Moscova și subliniază că situația e fără ieșire: