Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proverb rusesc: „cine are putere, nu mai are nevoie de inteligență” sau cum joacă Putin la cacealma cu gazul și rubla

ruble.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Ieri, după-amiază, unul dintre cititorii paginii de Facebook a RFI România a comentat articolul meu cu un singur cuvânt și anume „neinformaților!”. Așa părea pentru cineva care citea un text în care scriam că statele europene au deschis un prim nivel de alertă cu privire la aprovizionarea cu gaze din Rusia și adăugam că Rusia a înțeles că nu poate impune statelor europene să plătească în ruble, iar politicienii europeni au înțeles și ei că trebuie totuși să fie pregătiți pentru o eventuală reducere a livrărilor de gaze de către Federația Rusă.

Exact în felul acesta arăta situația ieri până la prânz. Doar că după amiază situația a părut că se schimbă radical. Președintele Rusiei a anunțat că a semnat un decret care obligă statele europene să plătească gazul în ruble, iar cine refuză nu mai primește gaz. Din acest punct de vedere, cititorul de pe pagina de Facebook părea că are dreptate. Logica și informațiile arătau, însă, că Putin va amâna aplicarea deciziei de a obliga statele europene la plata în ruble, dar ieri după-amiază a venit surpriza: semnarea decretului.

Prin impunerea plății în ruble și amenințarea cu blocarea livrărilor se poate spune că războiul economic intră într-o nouă fază. Decizia lui Vladimir Putin este mai mult decât surprinzătoare. Este de-a dreptul lipsită de logică. Putin forțează mâna statelor occidentale, dar riscurile pe care și le asumă sunt ale unui jucător de poker care merge la cacealma.

Deocamdată, șansele de a câștiga sunt minime, pentru că politicienii europeni, germani și francezi, își mențin punctul de vedere și anume acela că vor plăti în dolari sau în euro, în funcție de prevederile contractuale. În niciun caz în ruble.

Decizia lui Vladimir Putin pare a fi una mai degrabă disperată. Ce sens ar avea ca Rusia să oprească livrările de gaze? De ce ar face acest lucru? Doar pentru a pierde 600 milioane de euro pe zi și a pedepsi în felul acesta statele europene pentru sancțiunile impuse? Ar fi o ambiție care ar costa scump Rusia. Desigur, lipsa gazelor ar afecta și economiile și populația europeană. Ieri, directorul general al companiei germane BASF, unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică din Germania, a declarat că perturbarea livrării gazelor și petrolului din Rusia ar echivala cu o scădere de un nivel egal cu cel de după al doilea război mondial.

Dar, testul la care Putin vrea să supună statele Uniunii Europene se poate întoarce foarte repede împotriva lui însuși. Dacă europenii nu vor plăti în ruble (fapt de așteptat, la ora când scriu acest comentariu), Rusia ar putea opri livrarea gazului. Ceea ce ar lăsa Federația Rusă fără banii obținuți din vânzarea de gaze către statele Uniunii Europene. Oficialii ruși ar putea miza pe o orientare a vânzărilor către China și eventual India, dar piața europeană pentru importul de gaze este mai mare decât cea chineză.

Situația este, însă, neclară. Scenariul negativ este cel în care Rusia pierde banii europeni, iar Uniunea Europeană rămâne fără gazul rusesc. În această situație, statele membre ar fi obligate să găsească soluții alternative la gazul rusesc, ceea ce ar însemna că, prin sacrificii de moment, europenii ar scăpa de o dependență nocivă.

Scenariul moderat este acela descris de agenția de presă Reuters. Agenția a scris că acum o companie europeană transferă valuta într-un cont la banca Gazprom, care cumpără ruble în numele clientului. Este un mecanism care ar putea să fie valabil și după decretul lui Putin, pentru că Gazprombank nu a fost exclusă din sistemul SWIFT.

În acest moment, nu se știe cum se va aplica șantajul lui Putin la adresa statelor europene și care vor fi efectele. Cacealmaua lui Putin se poate întoarce chiar împotriva lui. Conform proverbului rusesc „când cineva are putere, nu mai are nevoie de inteligență”.

 

 
Rubrica Economia Reală din 1 aprilie 2022