Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia Europeană dă undă verde României la investiții de 31,5 miliarde de euro. Cât vom absorbi?

romania_ue_steag.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Comisia Europeană în România

România a încheiat Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană, anunță un comunicat al Reprezentanței Comisiei la București. Astfel, este deschisă calea pentru investiții totale din Bugetul multianual 2021-2027 în valoare de 31,5 miliarde de euro. Este cea mai mare sumă pe care România o primește într-un ciclu bugetar, de la aderarea la UE.

În cadrul politicii de coeziune, fiecare stat membru pregătește un Acord de parteneriat, adică un document strategic pentru programarea investițiilor și o listă a programelor naționale și regionale care urmează să fie implementate.

Acordul de parteneriat cu România este cel de-al 18-lea adoptat pentru această perioadă bugetară, ceea ce ne situează la începutul celei de-a doua treimi, dar nu pe ultimele locuri.

Se vor acorda 4,33 miliarde EUR din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru creșterea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, sprijinirea cercetării și inovării, în special prin colaborarea dintre întreprinderi și universități. Vor fi sprijinite, de asemenea, întreprinderile inovatoare și activitățile inovatoare.

În plus, UE va investi în digitalizarea întreprinderilor și în dezvoltarea unor servicii publice digitale inovatoare, dar și în îmbunătățirea competențelor digitale ale populației, în special ale elevilor și profesorilor.

Investiții de 6,75 miliarde EUR în tranziția verde

Dintre acestea, 2,3 miliarde vor fi alocate pentru izolarea termică a clădirilor rezidențiale și publice și pentru dezvoltarea surselor regenerabile de energie și a sistemelor energetice inteligente.

Alte 2,34 miliarde EUR vor sprijini sectorul apei și al apelor reziduale, precum și îmbunătățirea economiei circulare, cu accent pe deșeuri, reutilizare și reciclare.

În fine, 2,14 miliarde EUR din Fondul de Tranziție Justă vor merge către regiunile românești cele mai afectate de eliminarea treptată a cărbunelui.

Alte 2,3 miliarde EUR sunt alocate  pentru asigurarea accesului cetățenilor la sănătate, în timp ce transportul durabil va fi finanțat cu 7,2 miliarde EUR.

Se va acorda o atenție deosebită trenurilor și căilor ferate, dar și extinderii transportului public durabil din orașe. Investițiile sunt prevăzute pentru a îmbunătăți legăturile dintre regiunile periferice și centrele industriale, contribuind astfel la creșterea economică și la mobilitatea forței de muncă.

O sumă mare, 7,3 miliarde EUR va fi investită în îmbunătățirea accesului la piața muncii, cu un accent special pe scăderea ratei șomajului în rândul tinerilor, pe o educație de calitate.

În timp ce pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor și a deprivării materiale se vor aloca 3,3 miliarde EUR. Fondurile vor îmbunătăți accesul la serviciile sociale și calitatea acestora și vor dezvolta servicii sociale, educaționale și medicale integrate în 2 000 de comunități rurale.

O sumă de 162,5 milioane EUR va merge către pescuitul și acvacultura durabile și îmbunătățirea infrastructurii de pescuit din Marea Neagră.

Banii sunt, așadar, disponibili și depinde acum de autoritățile din România ca ei să fie și absorbiți, într-o mare măsură sau, de ce nu, în totalitate. Cum se apune, mingea este acum în terenul nostru.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 26 iulie 2022