Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vodafone Ungaria devine... al Ungariei

vodafone_ungaria1.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Vodafone Hungary

Statul ungar, împreună cu o companie privată, vor cumpăra filiala Vodafone din Ungaria. Statul va participa cu 49% la tranzacția în valoare de 1,8 miliarde de euro. Cu aceasta devine realitate un vis de peste 10 ani al premierului Viktor Orban.

Tranzacția anunțată luni nu are caracter obligatoriu pentru niciuna dintre părți, deci încă nu este absolut sigur că se va realiza. Însă partea ungară își dorește foarte mult această afacere, chiar dacă încă nu este clar ce avantaj ar prezenta pentru statul și clienții din Ungaria.

Există însă alte rațiuni, iar pentru a le înțelege trebuie să ne întoarcem cu 10 ani în timp.

Una din viziunile premierului ungar a fost dintotdeauna ca toate utilitățile să fie în posesia statului. Rând pe rând acestea s-au realizat, mai puțin compania națională de telecomunicații.

În 2013 s-a format un consorțiu care trebuia să pună bazele acestei companii, dar proiectul a eșuat. Apoi a început ascensiunea fulminantă a firmei prietenului din copilărie al premierului Orban, Lőrinc Mészáros, de meserie instalator de gaze.

Pilonul central al holdingului lui Mészáros a fost managerul Gellért Jászai. După un timp Jászai a plecat din grup pentru a prelua conducerea unei mici firme de tehnologie, 4iG. Sub conducerea lui, 4iG a avut o dezvoltare fără precedent pe piața IT din Ungaria, cu nenumărate achiziții, printre care firme de telecomunicații din țări balcanice.

În martie anul trecut au anunțat tranzacția mult așteptată de Viktor Orban: grupul Digi Ungaria, cu o valoare de 625 milioane de euro. Digi avea și servicii de internet fix și telefonie mobilă, însă o cotă parte de piață relativ mică.

Între timp...

Între timp, Vodafone cumpărase UPC, și prin aceasta și-a extins serviciile de telefonie mobilă cu pachet de internet și tv. Dar adevăratul gigant pe piață era și este Telekom.

Achiziția Digi a fost una dificilă pentru 4iG, resursele financiare ale companiei fiind totuși limitate. Însă se pare că ambiția lui Viktor Orban a fost de a crea un competitor redutabil pentru Telekom. Anunțul de luni se înscrie în această viziune a premierului: Vodafone Ungaria va fi cumpărat cu 1,8 miliarde de euro, dublu față de Digi, iar participarea va fi de 51% 4iG și 49% statul ungar.

Decizia statului ungar de a participa la această achiziție este greu de înțeles, în condițiile în care se luptă cu un deficit bugetar semnificativ.

În mai guvernul a suprataxat mai multe sectoare economice, motivând necesitatea subvenționării populației în fața prețurilor tot mai mari ale energiei. Două luni mai târziu același guvern anula subvenționarea prețurilor energiei pentru populație, motivând costuri de la buget pe care nu le mai putea finanța. Iar acum plătește o sumă importantă, din același buget, pentru o afacere care nu prezintă multe avantaje. În plus, Telekom rămâne lider pe piața de telecom, cel puțin deocamdată.

Nu se știe ce prețuri vor plăti clienții ungari pentru servicii de acum înainte. Însă scandalul Pegasus izbucnit anul trecut a arătat că statul ungar poate ține sub observație persoane care nu pot fi suspectate de risc de securitate. Iar dacă o mare parte din abonații la servicii de telecomunicații vor intra, chiar și indirect, sub controlul statului, atunci sigur vor exista semne de întrebare privind securitatea datelor personale.