Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ciucă:”România depune toate eforturile pentru a găsi soluții de furnizare și stocare a gazelor necesare R.Moldova”

306276506_407648204852766_1943979653356395627_n.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul României

”România depune toate eforturile pentru a găsi soluții de furnizare, tranzit și stocare a cantităților de gaze necesare Republicii Moldova”. Declarația îi aparține premierului României, Nicolae Ciucă, și a fost făcută, marți, la o întrevedere cu omologul său moldovean, Natalia Gavrilița, aflată într-o vizită la București. Totodată, prim-ministrul României a menționat că în ceea ce privește energia electrică, ”aceasta urmează a fi furnizată în cadrul infrastructurii de transport existente, urmând ca noi linii de interconectare să fie asigurate pe termen mediu și lung”.

Cei doi premieri au analizat stadiul realizării proiectelor concrete destinate sprijinirii Republicii Moldova, în domenii care vizează aprovizionarea cu energie și gaz, asigurarea finanțărilor din pachetul de 100 de milioane de euro, precum și sprijinul bugetar direct de 10 de milioane de euro. 

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dat asigurări că România depune toate eforturile pentru a găsi soluții de furnizare, tranzit și stocare a cantităților de gaze necesare Republicii Moldova. În ceea ce privește energia electrică, ”aceasta urmează a fi furnizată în cadrul infrastructurii de transport existente, urmând ca noi linii de interconectare să fie asigurate pe termen mediu și lung”, afirmă premierul de la București.

În cadrul întrevederii, prim-ministrul Republicii Moldova a adus în discuție creșterea tranzitului de camioane la frontieră și nevoia unor măsuri suplimentare pentru fluidizarea traficului. În acest sens, noul punct de frontieră care va fi deschis la Bumbăta-Leova, pe un pod militar de pontoane, și preluarea traficului de mărfuri pe podul Rădăuți Prut-Lipcani vor contribui la decongestionarea zonelor aglomerate la punctele existente.

O atenție specială a fost acordată de către premierul Nicolae Ciucă sprijinului pe care Guvernul României îl poate oferi în cadrul procesului de pregătire pentru începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. 

De partea sa, șefa Cabinetului de Miniștri de la Chișinău a menționat că România rămâne cel mai important partener al R.Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.”Susținerea și solidaritatea de care dau dovadă poporul român și autoritățile române, ne ajută să facem față crizelor și instabilității generate de tensiunile la nivel regional. În același timp, România rămâne cel mai important partener al Republicii Moldova în procesul de dezvoltare și aderare la UE. Contăm în continuare pe implicarea prietenilor noștri de la București în gestionarea acestui proces, precum și racordarea standardelor din diverse domenii la cele europene”, a spus Natalia Gavrilița.

În același timp, prim-ministrul moldovean a subliniat importanța colaborării în domeniul agriculturii, referindu-se la fluxurile de aprovizionare cu produse agricole și alimente, afectate de agresiunea militară rusă din Ucraina. Totodată, șefa Executivului a apreciat deschiderea României față de agricultorii și fermierii din Republica Moldova, care sunt afectați de embargoul impus de Rusia, dar beneficiază de accesul produselor pe piața Uniunii Europene.

La București, Natalia Gavrilița a avut o discuție și cu reprezentanții companiilor membre ale Camerei de Comerț Americane la București. Premierul a declarat că, în prezent, se depun eforturi însemnate pentru a spori reziliența țării în fața crizelor de orice gen. Mai mult, prim-ministrul s-a arătat convins de faptul că, în ciuda dificultăților generate de conflictul armat din Ucraina, există oportunități și speranțe reale de relansare economică.

Trebuie spus că, premierul moldovean s-a aflat marți, la București, unde a participat la primul forum dedicat promovării piețelor de capital de pe cele două maluri ale Prutului. România este primul partener comercial al Republicii Moldova și al doilea investitor de pe piața moldovenească, la sfârșitul anului 2021 schimburile comerciale înregistrând o valoare record de 2,4 miliarde dolari  - export românesc de 1,5 miliarde dolari.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre vizita premierului R.Moldova la București