Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bani europeni: câteva concluzii la finalul unei campanii

bani_europeni_bun.jpg

Sursa imaginii: 
Uniunea Europeană

Încheiem astăzi o campanie, întinsă pe o perioadă de un an, consacrată fondurilor europene – mai precis, felului în care acești bani ajung să schimbe viața comunităților locale.

În programul "Fondurile de Coeziune – Impactul asupra vieții oamenilor" coordonat de Freedom House, publicațiile partenere, printre care și RFI România, au realizat peste 120 de articole, reportaje și investigații precum și peste 40 de emisiuni radio. Toate, consacrate fondurilor europene.

Acolo unde proiectele au fost duse la bun sfârșit, acestea au schimbat, într-adevăr, în mod vizibil viața comunităților – de la refacerea infrastructurii școlare la reabilitarea unor monumente istorice, modernizarea transportului local, acces la apă și gaze, depozite pentru deșeuri la standarde europene și multe altele.

Însă articolele au scos în evidență mai ales problemele.

Printre ele, birocrația se află la loc de cinste.

De exemplu, un mega-proiect care viza combaterea sărăciei și a excluziunii sociale prin intermediul unor servicii comunitare, în aproape 140 de comune și orașe mici, s-a împotmolit din cauza birocrației.

Sau, mai puțin de jumătate din proiectele cu fonduri europene pentru gestionarea pandemiei au fost și realizate.

Tot birocrația pune bețe în roate proiectului Fast Danube, vital pentru navigația pe Dunăre. În acest caz, însă, birocrația se regăsește pe ambele maluri ale fluviului, dar mai cu seamă la vecinii bulgari.

În alte cazuri, slaba calitate a proiectelor a făcut ca fondurile să fie ratate – după cum aflăm din relatările colegilor noștri, este cazul Castelului Huniade din Timișoara. Și mai aflăm, de exemplu, cum o șosea din Covasna, modernizată din fonduri europene, se degradează, la un an de la darea în folosință.

Am mai discutat în cadrul acestui proiect despre aspecte politice, uneori foarte controversate.

De exemplu, în cazul OLAF, instituția europeană care urmărește corectitudinea  alocării și folosirii fondurilor, oamenii pot trimite și sesizări anonime, atunci când constată nereguli. Nu și în cazul instituțiilor românești.

Am scos în evidență ciocnirile politice din cauza cărora importantele proiecte de autostrăzi din zona Moldovei au fost mult întârziate.

Am discutat mult și despre legea avertizorului de integritate, mai precis despre felul în care aceasta a ieșit din Parlamentul României. Mai exact, o obligație asumată de România chiar în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a ieșit golită de sens în urma dezbaterilor din camerele legislative.

Iar aceasta pune în pericol chiar accesarea fondurilor. Care e riscul? Aflăm chiar dintr-unul din articolele publicate în cadrul campaniei: o șansă de finanțare de mărimea PNRR nu mai prindem vreodată.

Pentru mai multe detalii și concluzii legate de campania Bani europeni, vă invit diseară, de la 19.15, la emisiunea Decriptaj.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 15 septembrie 2022