Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Și dacă europenii nu vor îngheța la iarnă? Goldman Sachs contrazice propaganda rusă

rezervor_gaze_naturale.jpg

Rezervoare pentru gaze naturale, locație neprecizată
Sursa imaginii: 
goldmansachs.com

Recent, propaganda rusă a pus în circulație un videoclip în care prevestea o iarnă grea și îndelungată pentru europeni. O iarnă pe model siberian, de unde, de altfel, s-a și dovedit că fuseseră preluate cele mai multe imagini menite să înfricoșeze. Mesajul pentru europeni era clar: fără gazul nostru veți îngheța la iarnă. Însă ultimele previziuni ale analiștilor arată altceva.

Potrivit unei analize realizate de Goldman Sachs și preluate de G4Media, avertismentele că următoarele luni vor fi foarte grele în Europa trebuie privite cu mai multă circumspecție. În realitate, Europa a rezolvat problema gazelor naturale pentru această iarnă, iar prețurile chiar vor scădea semnificativ în viitorul apropiat.

Prețurile nu vor crește, dimpotrivă

Compania de investiții consideră că eforturile Europei de a preveni lipsurile grave de gaze din această iarnă au fost încununate de succes.

Goldman Sachs se așteaptă ca depozitele europene de gaz să fie umplute, în medie, în proporție de 90% până la sfârșitul lunii octombrie, depășind ținta oficială a UE de 80%. Guvernele încearcă să construiască o „un stoc de siguranță" de gaze naturale în cazul în care Rusia închide complet robinetul, cerând, în același timp, companiilor și gospodăriilor să-și diminueze consumul de energie.

Analiștii preconizează că prețul en gros al gazelor naturale în Europa va scădea de la aproximativ 215 euro pe megawatt-oră la sub 100 euro pe megawatt-oră până la sfârșitul primului trimestru al anului 2023, dacă temperaturile de pe timpul iernii nu se vor abate de la nivelurile obișnuite pentru acest anotimp.

Anterior, previziunile Goldman Sachs plasau prețurile gazelor naturale la 213 euro/MWh pentru această perioadă.

Goldman Sachs respinge îngrijorările că Europa se va confrunta cu o penurie gravă de gaze în această iarnă, estimând că la sfârșitul lunii martie 2023 depozitele vor mai avea gaz în proporție de 20%.

 

Probleme vor fi, dar în 2023

În opinia analiștilor, acest lucru va crea condițiile ca sentimentul de urgență care există în acest moment să fie înlocuit, treptat, cu unul de ușurare pe piață, pentru că s-a ieșit cu bine din iarnă.

Prețul gazelor la nivel european ar putea scădea la jumătate în următoarele șase luni, deoarece consumul va fi redus, iar țările vor valorifica stocurile mari pe care le-au acumulat în depozite.

Cu toate acestea, Goldman Sachs avertizează că prețurile la gaze naturale vor înregistra o nouă creștere până vara viitoare, revenind la niveluri apropiate de cele actuale atunci când țările europene vor încerca să-și refacă stocurile pentru următorul sezon de iarnă.

„În condițiile în care fluxurile de gaz rusesc vor fi zero la începutul anului, re-umplerea depozitelor în 2023 va fi mult mai dificilă decât în ​​2022", subliniază Goldman Sachs.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 16 septembrie 2022