
Politică
UE negociază cu Norvegia plafonarea prețului la gaz lichefiat. Va reuși?
platforma_petroliera_norvegia.jpg

Norvegia a devenit principalul furnizor pentru Uniunea Europeană, depășind Rusia. Dar cu ce preț?
De fapt, Norvegia profită din plin de creșterea prețurilor, astfel că, pentru blocul european, factura a fost până acum de 100 de miliarde de euro. Europenii și-ar dori o ajustare a prețului. În august, țara scandinavă a înregistrat un excedent comercial record, apropiindu-se de 20 de miliarde de euro.
Negocierile au fost dezvăluite de Pascal Canfin, președintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European, care și-a exprimat speranța că o înțelegere ar putea apărea chiar în această săptămână.
„Împărtășim aproape totul cu Norvegia, valorile, democrația, opoziția față de Putin... cu excepția veniturilor din gaz. Nouă, europenilor, ni se cere mereu să fim solidari. Bine, dar avem dreptul, din când în când, să le cerem și partenerilor noștri să se solidarizeze cu noi?", a argumentat europarlamentarul, într-o emisiune găzduită de France Inter, scrie publicația franceză La Tribune.
Norvegienii sunt sceptici
Însă guvernul Norvegiei, își arată scepticismul cu privire la acest plafon, argumentând că prețul maxim nu va schimba problema fundamentală, și anume că este prea puțin gaz în Europa.
Pentru Oslo, o posibilă limitare a prețului gazelor importate riscă să devieze livrările de gaz natural lichefiat dinspre Europa spre alte destinații, produsul fiind ușor de transportat.
Autoritățile norvegiene consideră, de asemenea, că este la latitudinea grupurilor petroliere și a clienților lor din Europa să negocieze și să favorizeze contractele pe termen lung, la prețuri fixe și, prin urmare, predictibile.
Totuși, norvegienii uită să spună că statul deține 67% din Equinor, principalul furnizor de gaze de țară, notează la Tribune.
De asemenea, europarlamentarul Pascal Canfin, care este și secretar general adjunct al partidului prezidențial Renaissance, a afirmat că următoarea țară cu care ar trebui purtate negocieri este Algeria, deja un foarte mare furnizor de gaze în Europa. Și apoi Statele Unite.
Nota de plată
Însă negocierile se anunță dificile tocmai pentru că furnizorii, fie ei și parteneri din tabăra occidentală, au un produs de care europenii au mare nevoie. Și aici, înainte de toate, își spune cuvântul regula nemiloasă a piețelor.
Ca întotdeauna, timpul dar și presiunile politice, vor aduce un anumit echilibru și pe această piață a gazelor. Va rămâne însă lecția amară pentru europeni a alegerii căii simple dar atât de costisitoare, în cele din urmă, a dependenței oarbe față de Rusia.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica