Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA și Rusia se luptă pe prețul țițeiului. Recesiunea ar putea schimba toate calculele

finante.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Astăzi, la Viena, va avea loc reuniunea Organizației Țărilor Producătoare de Petrol (OPEC). Este o întâlnire cu o miză specială în actualul context geopolitic tensionat de războiul din Ucraina. De altfel, presiunile au apărut în urmă cu câteva zile când Rusia, membră a organizației OPEC plus, și-a făcut publică poziția solicitând statelor organizației, dar mai ales Arabiei Saudite, cel mai mare producător din lume, să reducă producția cu un milion de barili pe zi.

Cererea vine într-un context în care Rusia are nevoie de susținerea prețului, pentru că situația exporturilor este complicată, în sensul că vânzările de petrol ale Rusiei către Uniunea Europeană au scăzut.

O reducere a producției de către Arabia Saudită ar avea și o semnificație politică, nu doar una economică. Ar transmite mesajul că prințul moștenitor al Arabiei Saudite și Vladimir Putin au punți de colaborare și interese comune. Ar fi cu atât mai complicat cu cât prințul saudit a promis, în această vară, la întâlnirea cu președintele american, o creștere a producției. Ceea ce înseamnă nu doar pragmatism politic, ci de-a dreptul un joc incorect „la două capete”. Pentru a păstra prețul la un nivel rezonabil, SUA a decis chiar să scoată țiței din rezerva de stat.

Paradoxul momentului este că o scădere a producției ar putea să nu aibă efectul scontat de creștere a prețului, pentru că economiile mari, precum cea chineză sau cele europene, se confruntă cu o scădere a consumului.

Războiul din Ucraina a dus barilul de țiței la 130 dolari, dar de atunci cotația a scăzut cu aproape o treime, datorită politicii chineze de protecție a populației împotriva virusului corona, iar Statele Unite au eliberat un milion de barili pe zi din rezervele statului.

Țările producătoare de petrol sunt îngrijorate de pericolul recesiunii, un fenomen care ar reduce și mai mult cererea și deci și prețul. Pe de altă parte, o creștere a prețului țițeiului induce pericolul unei recesiuni.

Experții se întreabă în ce măsură își pot permite statele OPEC să scadă nivelul producției, dacă la acest moment doar două țări își ating cotele de producție actuale, respectiv Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Așteptările sunt ca, în practică, să aibă loc o reducere a producției de țiței cu 500.000 barili pe zi sau 0,5% din livrările globale și nu cu un milion de barili, așa cum dorește Rusia. Alți analiști sunt de părere că o reducere a producției va avea și un impact psihologic asupra pieței, în sensul că semnalul este destul de clar și anume că OPEC plus este gata să reducă producția pentru a împiedica scăderea prețului țițeiului.

În timpul crizei din perioada 2008-2009, prețurile au scăzut în cinci luni, de la 145 la 35 dolari barilul. În anii 2014-2015, atunci când creșterea economică a încetinit, prețul țițeiului a scăzut în nouă luni, cu 50%, până la 45 dolari pe baril. Apoi, prețurile au crescut până când pandemia a redus drastic cererea, iar prețul a ajuns la zero dolari pentru că producătorii s-au aflat în situația să plătească pentru că nu mai erau spații de depozitare.

Acum, prețul petrolului Brent este de 90 dolari, iar cel american se află la 86,5 dolari barilul, un nivel egal cu cel dinainte de războiul din Ucraina.

Este clar că avem două tendințe care își doresc să influențeze prețul. Una americană care prin vocea președintelui Biden pledează pentru o creștere a producției și implicit pentru menținerea sau scăderea actualului nivel de preț. O alta, a Rusiei, care dorește o scădere a producției de țiței și în felul acesta o creștere a prețului.

Toate aceste socoteli pot fi, însă, stricate de intrarea în recesiune și scăderea consumului. Piața se confruntă cu mari necunoscute, atât din partea cererii, cât și a ofertei, ceea ce ar putea avea ca efect că toate calculele de la Viena, de la reuniunea OPEC, să fie date peste cap de realitatea din economie.

 
Rubrica "Economia Reală" din 5 octombrie 2022