
Politică
Arabia Saudită pare să joace de partea Rusiei. Ce va face Joe Biden ?
biden_arabia_saudita.jpg

„Vor fi consecințe” pentru Arabia Saudită după decizia OPEC+, care săptămâna trecută și-a redus cotele de producție, a declarat marți, 11 octombrie, președintele american Joe Biden, în cadrul unui interviu acordat canalului CNN. El nu a precizat însă ce decizii ar putea fi luate.
„Având în vedere evenimentele recente și deciziile OPEC+, președintele consideră că ar trebui să reevaluăm relația bilaterală cu Arabia Saudită”, a declarat pentru presă John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe. Trebuie, a spus el, „să ne asigurăm că (relația) servește intereselor noastre de securitate națională”.
Joe Biden „este gata să colaboreze cu Congresul pentru a redefini această relație”. „Vrea să înceapă aceste consultări acum”, a spus John Kirby. Totuși, el a clarificat că aceste discuții nu au început încă și că inițial vor avea loc într-un cadru destul de informal. „Nu anunțăm o revizuire oficială a politicii noastre cu o echipă dedicată”, a spus el.
Afrontul
OPEC+ – cei treisprezece membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) conduși de Arabia Saudită și cei zece parteneri ai lor, din partea Rusiei – au decis săptămâna trecută să-și reducă cotele de producție, pentru a crește prețul barilului și astfel a-și proteja profiturile enorme pe care le realizează.
Este un afront diplomatic pentru Joe Biden, dar poate o binefacere pentru președintele rus Vladimir Putin, care are nevoie de prețuri susținute la petrol pentru a finanța războiul din Ucraina.
În iulie, președintele american a călătorit în Arabia Saudită pentru a-l întâlni pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman, după ce promisese ferm, în timpul campaniei electorale, să facă din regat un „paria” pe plan internațional, ca urmare a asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, de care prințul saudit nu a fost străin.
Ministrul saudit de externe Faiçal ben Farhane a explicat, marți, pe canalul Al-Arabiya, că scăderea producției a reprezentat o „abordare pur economică adoptată în unanimitate de țările membre” ale organizației, care vizează „menținerea unei piețe durabile pentru petrol”. „Membrii OPEC+ au acționat responsabil și au luat decizia potrivită”, a spus el.
Decizia cartelului petrolier a stârnit un val de indignare în rândul membrilor Congresului american, în special în rândul congresmanilor Partidului Democrat, al lui Joe Biden.
Influentul șef al Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului, Bob Menendez, a amenințat luni că va bloca orice viitoare vânzări de arme către Arabia Saudită. Senatorul democrat Richard Blumenthal și reprezentantul Camerei Ro Khanna l-au luat în serios, prezentând marți un proiect de lege tocmai pentru a pune capăt acestor exporturi.
Senatorul Chris Murphy a declarat duminică pentru CNN: „De ani de zile am privit în altă parte când Arabia Saudită a masacrat jurnalişti, a efectuat represiuni politice masive, dintr-un singur motiv: am vrut să ne asigurăm că, atunci când va fi momentul, în cazul unei crize internaționale, Arabia Saudită va fi de partea noastră și nu a Rusiei. (...) Acum ei au ales Rusia."
Vânzări de arme
Parteneriatul dintre Statele Unite și Arabia Saudită a fost încheiat după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, oferind regatului protecție militară în schimbul accesului la petrol pentru americani. Această relație, marcată de crize, fusese relansată de fostul președinte republican Donald Trump, având drept rezultat vânzări masive de arme.
Potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm, între 2016 și 2020, Arabia Saudită a reprezentat 24% din totalul exporturilor de arme ale SUA.
Conștient de furia activiștilor pentru drepturile omului, Joe Biden încercase, în timpul vizitei sale din iulie la Jeddah, un exercițiu de echilibru delicat: el justificase această călătorie prin preocuparea pentru securitatea energetică, dar și pentru securitatea regională, evidențiind o apropiere timidă între Arabia Saudită și Israel, sau insistând asupra necesității de a contracara Iranul.
Dar nu a durat mult până când imaginea lui Joe Biden ”bătând pumnul” cu Mohammed bin Salman s-a întors împotriva lui. De altfel, de la decizia OPEC+, presa americană este plină de ironii despre eșecul acestei diplomații „care bate pumnul”.
Traducere de Adriana Petrescu după articolul publicat de France 24