Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri 2022: Final de campanie sub semnul crispării partizane

web_-_banner_image_template_1.png

Final de campanie sub semnul crispării partizane
Final de campanie sub semnul crispării partizane
Sursa imaginii: 
advocacy.agc.org

În Statele Unite, la 12 zile înaintea scrutinului de la 8 noiembrie, sondajele îi dau iarăși în avantaj pe Republicani. Șanse mai mari de a redeveni majoritari le au în Camera federală, unde le este necesar un câștig net de 6 fotolii, actualul raport de forțe fiindu-le defavorabil 212 la 221.  23 dintre pozițiile care le aparțin Democraților în actuala legislatură sunt considerate "pe muchie de cuțit". Experții consideră că în 12 dintre acestea Republicanii au șanse de victorie.  Pe de altă parte, Democrații pot prelua, conform estimărilor, doar trei circumscripții aflate acum în coloana Republicană. Această evidență statistică are două explicații principale: preocupările ce motivează electoratul și care tind să-i favorizeze pe Republicani, și clivajul politic în adâncire, cu atașamente partidice din ce în ce mai rigide, imune la adevăr și realitate. Două treimi dintre alegători se declară gata să plebisciteze candidatul partidului lor chiar dacă acesta are probleme legale sau morale, iar 80% dintre Democrați și Republicani îi consideră pe adversari o amenințare care, dacă nu-i combătută, poate distruge America.

Corespondentul RFI în SUA despre maratonul electoral care intră pe ultima turnantă:  

 

 

Sunt semne că după alegerile de la 8 noiembrie democrația americană ar putea intra într-o nouă faza a declinului.

"Îi cer conducerii grupului parlamentar Republican din Camera să-l demită pe ministrul Siguranței Interne, Majorkas, care a permis o invazie de droguri, criminali, chiar teroriști prin granița sudică. Vreau anchete asupra capitulării din Afganistan și corupției din ministerul Justiției. Cer de asemenea  crearea unui comitet special care să investigheze una dintre cele mai serioase amenințări la adresa siguranței noastre naționale: nelegiuitul, cocainomanul, curvarul fiu al președintelui, Hunter Biden",

soma, în limbajul caracteristic acestui ev politic, Republicana Lauren Boebert, care, după un furtunos prim mandat se înfățișează pentru realegere ca deputată  de Colorado.

Nu este singură, Boebert, în această dezinvoltură, această lejeritate a invectivei și agresiunii verbale. Cotidianul New York Times a studiat, cu programe ultimul-răcnet, 3,7 milioane de texte, reale sau virtuale, diseminate în ultimii ani  de politicieni, cu precădere deputați federali, constatând  că de la începutul anilor 2010 cazurile de utilizare a limbajului dezbinător, negativ-partizan s-au cvadruplat în rândul Republicanilor, tendință care s-a accentuat după 2016 și în special după 6 ianuarie 2021, când a  intrat în jocul retoric o sub-specie Republicană cu deosebire vitriolică, virulentă, cei 139 de aleși camerali care au votat, după răzmeriță, decertificarea alegerii lui Joe Biden.  Aceștia au desfășurat limbaj ostil 55% mai des decât media Republicană.

"Joe Biden este, cu Executivul său, cel mai bun partener al narco-cartelurilor mexicane, iar Democrații sunt partidul abuzului de minori, sexualizării copiilor în școli, mutilării genitale infantile,  rasismului anti-albi drapat ca "teorie critică a rasei".  Sunt total împotriva a ceea ce s-a întâmplat la 6 ianuarie, dar nu pot rămâne cu brațele încrucișate când ministrul Merrick Garland transformă ministerul Justiției într-o armă politică.   Patrioții care au intrat în Capitoliu au zăcut în pușcărie aproape doi ani; activiștii Antifa și Viețile Negrilor Contează au rămas liberi și nepedepsiti",

opina una dintre cele mai abile practicante a  stilului frust-incendiar, Marjorie Taylor Greene, cotată favorită în circumscripția a 14-a din Georgia și care ne oferă o selecție a obsesiilor ce vor fi purtate la putere, în caz de victorie, de aripa extremă a mișcării Republicane.

"Socialiști ce urăsc America și urzesc guvern dictatorial", îi blagoslovea pe Democrați deputatul de Alabama Mo Brooks, unul dintre incitatorii gloatei de la 6 ianuarie. "Stîngiști radicali ruinători ai Americii",  îi eticheta liderul actualei minorități din Cameră, Kevin McCarthy, iar Andy Biggs, fanaticul arizonian al cauzei sedițioase, îi numea "autoritari predispuși genetic la tiranie care vor să legalizeze frauda în alegeri".  Și unii Democrați cad în păcatul epitetelor gen "fascist" sau "dictatorial",  dar mai rar, de două ori mai rar.

Jungla retorică a fost instaurată și în numele religiei. În acest univers pe buza Apocalipsei Democrații sunt "diabolici" propovăduitori ai degenerescenței sexuale, ucigași de prunci în pântec, dușmani ai  libertății fundamentale de a poseda arme de  foc. "Suntem în război pentru inima și sufletul țării. Hristos e cu noi și vom răzbi", profețea Mary Miller, aleasă cu șanse mari de realegere în Illinois.

"Au bătut la ușă. Am deschis. Erau trei agenți ai Poliției Federale veniți să-mi confiște telefonul personal. Nu-i treaba statului dar au vrut circ, intimidare.  Ăsta-i ministerul Justiției în acțiune. A luat-o razna.  Au o spaimă de moarte că președintele Trump revine victorios în 2024 și vor să facă tot posibilul ca să prevină acest lucru", specula Scott Perry, deputat de Pennsylvania, personaj principal al campaniei de invalidare a rezultatului prezidentialelelor trecute, citat în peste 50 de rânduri în audierile comitetului de anchetă asupra evenimentelor de la 6 ianuarie.

În caz de victorie Republicană Camera devine o simplă ante-cameră a întoarcerii lui Trump la putere. E ce dorește partidul, e deznodământul dat probabil în majoritatea sondajelor.

"Dispariția moderaților, prezența din ce în ce mai numeroasă în Parlamentele statale și federale a politicienilor cu vederi extreme este un fenomen exacerbat de mofificarea  partizană a circumscriptiilor electorale, care face  alegerile generale necompetitive și mărește importanța  preliminarelor, unde votanții tind să fie mai partizani, mai radicali ideologic", explica, în exclusivitate pentru RFI-România, profesorul de științe politice de la Universitatea Floridei de Nord, Nick Seabrook.