Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mureșan:”Am crescut alocările pentru R.Moldova în bugetul UE 2023”. ”Maia Sandu a promovat reforme importante”

muresan_1.png

Sursa imaginii: 
Facebook/Siegfried Mureșan

Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, a anunțat că alocările pentru R.Moldova au crescut în bugetul Uniunii Europene în 2023. Mai exact, este vorba despre o creștere de 210 milioane de euro a alocărilor pentru sprijinirea țărilor din vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova și Ucraina. Banii vor putea fi utilizați pentru investiții în modernizare, în școli, spitale, dar și pentru gestionarea crizei generate de invazia Rusiei în Ucraina. Europarlamentarul a remarcat faptul că, astăzi, 15 noiembrie, se fac doi ani de când Maia Sandu a devenit președinta R.Moldova. În această perioadă, continuă Mureșan, șefa statului a întărit relațiile cu partenerii europeni și internaționali și a promovat reforme importante.

”Pornind de la propunerea Grupului PPE din Parlamentul European, acordul între Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene privind bugetul UE din anul 2023 cuprinde o creștere de 210 milioane de euro a alocărilor pentru sprijinirea țărilor din vecinătatea estică, inclusiv Republica Moldova și Ucraina, în plus față de orice alte pachete existente sau anunțate. Acești bani vor putea fi utilizați pentru investiții în modernizare, în școli, spitale, dar și pentru gestionarea crizei generate de invazia Rusiei în Ucraina și implementarea reformelor necesare integrării europene”, susține europarlamentarul român.

Totodată, Siegfried Mureșan a subliniat că Republica Moldova este stat candidat și va deveni stat membru al Uniunii Europene.”Trebuie să creștem sprijinul pentru Moldova în următorii ani pentru a-i ajuta să treacă peste crizele care se confruntă și să se pregătească de aderarea la Uniunea Europeană”.

”Prin munca sa, Maia Sandu a contribuit la obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană pentru Moldova, iar relațiile cu UE sunt mai strânse decât oricând. Autoritățile de la Chișinău se bucură acum de mai multă încredere pe plan internațional decât s-a bucurat până acum orice alt guvern și președinte în istoria țării. Aceste rezultate sunt cu atât mai impresionate cu cât Republica Moldova s-a confruntat în acești doi ani cu trei crize majore: pandemia de COVID-19, criza energetică și criza refugiaților cauzată de războiul din Ucraina. Noi, Parlamentul European, vom continua să fim alături de autoritățile din Republica Moldova și de președinta Maia Sandu în procesul de modernizare a țării și de integrare în Uniunea Europeană”, afirmă Siegfried Mureșan.

Trebuie spus că, în plină criză energetică, R.Moldova s-ar putea confruntă și cu o nouă criză politică. Mai mulți deputați și miniștri ai Partidului Acțiune și Solidaritate au purtat discuții cu șefa statului și premierul, acum două zile, la Președinție. Deși unele voci spun că ar urma remanierea sau demisia Guvernului Gavrilița, Partidul Acțiune și Solidaritate dă asigurări că la ședință au fost discutate soluțiile ce se impun în contextul crizei energetice, dar și al protestelor din ultimele luni, organizate de partidul pro-rus al lui Ilan Șor. 

”Fracțiunea parlamentară PAS anunță că duminică seara a avut loc o ședință a deputaților din majoritatea parlamentară cu președintele Republicii Moldova și cu prim-ministrul. În contextul șantajului energetic împotriva Republicii Moldova pus la cale de Rusia și a încercărilor grupării hoției și războiului de a crea haos în țară, au fost discutate soluțiile care vor fi adoptate în cel mai scurt timp pentru a asigura liniștea și pacea în țară. S-a discutat și despre modul în care poate fi îmbunătățită performanța unor ministere. Deciziile luate vor fi anunțate în cel mai scurt timp”, este mesajul celor de la Partidul Acțiune și Solidaritate.

Săptămâna trecută, R.Moldova a fost vizitată, în premieră, de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Oficialii europeni au promis să susțină R.Moldova în procesul de aderare la UE.

"Sunteți între război și UE. Noi, cei 27, trebuie să avem ușile deschise". Cu acest mesaj a venit, președinta Parlamentului European. UE este gata să facă mai mult pentru Moldova, inclusiv în ceea ce privește stabilizarea situației energetice, a promis oficialul european. Roberta Metsola a susținut vineri un discurs istoric pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, adresându-se Parlamentului de la Chișinău și dat asigurări că Uniunea Europeană va fi alături de R. Moldova în fiecare pas către aderarea la UE.

Iar Ursula von der Leyen a anunțat un pachet suplimentar de susținere pentru Moldova, în contextul crizei energetice fără precedent cu care se confruntă țara. 200 de milioane de euro vor fi acordate, în caz de necesitate, ca Republica Moldova să își poată acoperi nevoile de gaz: 100 de milioane, oferite sub formă de granturi, iar 100 milioane, împrumuturi, de la 1 ianuarie 2023. În plus, 50 milioane de euro suplimentar vor fi acordate ca suport bugetar R.Moldova pentru a susține cele mai vulnerabile persoane, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.