Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spînu:”Întreruperi masive de energie electrică în R.Moldova, în urma bombardamentului Rusiei asupra Ucrainei”

light-bulbs-3489395_960_720.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay

Mai multe localități din R.Moldova au rămas fără energie electrică, în această după amiază. Vicepremierul moldovean, Andrei Spînu a menționat că întreruperile masive de energie electrică au loc în urma ultimelor bombardamente ale Rusiei asupra Ucrainei. 

Actualizare: Moldelectrica anunță că în majoritatea localităților a fost restabilită livrarea de energie electrică. ”Agresiunea rusă împotriva Ucrainei afectează direct și țara noastră. Riscurile de deconectări a energiei electrice rămân înalte. Orice bombardament al Rusiei împotriva centralelor electrice ucrainene poate să ducă la repetarea situației de azi. Vă îndemn să economisim în continuare și rămânem solidari”, afirmă Andrei Spînu

”Urmare a bombardamentului Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat în regim automat (descărcarea automată a sarcinii după frecvență). Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara. Menționez că aceste linii nu au fost avariate, dar s-au deconectat automat ca și măsură de siguranță. Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică”, a scris Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.  

Premier Energy Distribution anunță că, ”la ora 16:37 s-a produs o deconectare avariată în sistemul de transport operat de ÎS Moldelectrica, fiind afectat un număr mare de consumatori. Moldelectrica deja lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică. Rugăm consumatorii să manifeste înțelegere, incidentul fiind în afara ariei de gestiune a operatorului sistemului de distribuție, şi îi asigurăm că se depun toate eforturile pentru menținerea alimentării continue cu energie electrică”, se arată într-un comunicat de presă al companiei. 

Potrivit portalului Nordnews, au rămas fără curent raioanele Sîngerei, Rîșcani, Fălești, Soroca, Edineț, Ocnița dar și mai multe cartiere din municipiul Bălți și Chișinău. Motivul ar fi o pană, apărută la linia electrică România – Isaccea – Vulcănești. 

RED-NORD susține că reconectarea energiei electrice va fi efectuată în câteva ore.