Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu:”Războiul trebuie oprit. Mulțumesc locuitorilor din regiunile rămase fără curent pentru calm și înțelegere”

maia.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Maia Sandu

”Războiul trebuie oprit. Regimul de la Kremlin a lansat astăzi un număr-record de 100 de rachete asupra Ucrainei. Atacurile rusești au provocat și deconectarea automată a unei linii care asigură transportul de curent electric pentru R.Moldova, iar zeci de localități au rămas fără lumină. Le mulțumesc tuturor locuitorilor din regiunile afectate pentru calm și înțelegere. Serviciile specializate lucrează pentru a remedia situația”, afirmă președinta R.Moldova, Maia Sandu. Între timp, Moldelectrica anunță că în majoritatea localităților a fost restabilită livrarea energiei electrice. 

”Condamnăm cu fermitate acest nou atac - cel mai mare de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Regimul de la Kremlin a lansat astăzi un număr-record de 100 de rachete asupra Ucrainei. Ele au lovit infrastructura civilă și energetică a țării vecine, au pus în pericol viața și siguranța a zeci de mii de oameni”.

Atacurile rusești asupra Ucrainei au provocat și deconectarea automată a unei linii care asigură transportul de curent electric pentru R.Moldova, iar zeci de localități au rămas fără lumină. ”Le mulțumesc tuturor locuitorilor din regiunile afectate pentru calm și înțelegere. Serviciile specializate lucrează pentru a remedia situația. Războiul trebuie oprit”, declară șefa statului.

A venit marți cu o reacție și ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu. ”Fiecare bombă ucigașă lansată asupra orașelor și infrastructurii energetice ucrainene are consecințe directe asupra oamenilor din țara noastră. Sunt bombe care afectează bunăstarea cetățenilor noștri și securitatea energetică a Republicii Moldova. Pentru prima dată de la declanșarea acestui război injust, oamenii noștri din raioanele Cimișlia, Bălți, Strășeni, Hâncești, Leova, Cahul, Fălești, Sângerei, Ungheni sau Briceni au rămas fără electricitate, în întuneric”.

”Moldova solicită Rusiei să oprească acest război. Vom comunica părții ruse mesajul nostru de condamnare al acestor bombardamente crude. Vom lucra îndeaproape cu partenerii noștri occidentali pentru a fortifica securitatea energetică a țării noastre”, a precizat șeful Externelor de la Chișinău, Nicu Popescu.

Între timp, Moldelectrica anunță că, în majoritatea localităților a fost restabilită livrarea de energie electrică.

”Riscurile de deconectări a energiei electrice rămân înalte. Orice bombardament al Rusiei împotriva centralelor electrice ucrainene poate să ducă la repetarea situației de azi. Vă îndemn să economisim în continuare și rămânem solidari”, este îndemnul vicepremierului Andrei Spînu.

Mai multe localități din R.Moldova au rămas fără energie electrică, în această după amiază. Întreruperile masive de energie electrică au avut loc în urma bombardamentelor Rusiei asupra Ucrainei, iar linia România-Isaccea-Vulcănești care asigură transportul de electricitate pentru R.Moldova s-a deconectat în regim automat. Linia nu a fost avariată, dar s-a deconectat automat ca și măsură de siguranță, precizează autoritățile.

Potrivit Companiei Premier Energy Distribution, la ora 16:37 s-a produs o deconectare avariată în sistemul de transport operat de ÎS Moldelectrica, fiind afectat un număr mare de consumatori. ”Rugăm consumatorii să manifeste înțelegere, incidentul fiind în afara ariei de gestiune a operatorului sistemului de distribuție, şi îi asigurăm că se depun toate eforturile pentru menținerea alimentării continue cu energie electrică”, se arată într-un comunicat al companiei.