Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zăcămintele de litiu din Canada, încă un obiectiv al războiului economic dintre SUA și China (France24)

baterii_litiu.jpg

Fabrică de baterii cu Litiu (imagine de ilustrație)
Sursa imaginii: 
© AFP via France24

Armata americană vrea să investească în companii miniere din Canada, anunța duminică presa canadiană. Pentagonul speră să contracareze astfel ceea ce consideră a fi o încercare a chinezilor de a acapara resursele de metale rare – precum litiul – din subsolul canadian, transmite corespondentul France24 din Canada.

„Nu va avea loc un alt Război Rece”, au promis președintele american Joe Biden și omologul său chinez, Xi Jinping, luni, 14 noiembrie înainte de deschiderea reuniunii G20 la Bali. Dar, în timp ce șefii celor două state își strângeau mâna, armata americană continua să contracareze tentativele Chinei de a investi în minele canadiene.

Pentagonul vrea să utilizeze o parte dintr-un fond special de câteva sute de milioane de dolari pentru a promova exploatarea făcută în America de Nord a metalelor rare foarte căutate, a declarat duminică CBC News, canalul public de știri canadian.

O inițiativă care arată în ce măsură sectorul minier canadian „se află în centrul unei lupte geopolitice gigantice” între Statele Unite și China pentru accesul la aceste resurse strategice.

Gândire în perspectivă versus pasivitate

Cu mult înaintea Pentagonului, Beijingul s-a arătat extrem de interesat de minele canadiene. „În ultimii zece ani, China s-a implicat în achiziții și investiții în cca 89 de companii canadiene legate de sectorul minier”, reiese dintr-un studiu publicat recent de canalul american de știri economice, Bloomberg. Cel mai recent exemplu, Neo Lithium, un grup minier canadian, a fost achiziționat în februarie anul trecut la un preț estimat de aproximativ un miliard de dolari de rivalul său chinez Zijin Mining.

O achiziție importantă din punct de vedere simbolic deoarece a fost făcută atunci când tensiunile comerciale dintre Beijing și Washington, principalul aliat al Canadei, erau la cote înalte. Preluarea companiei Neo Lithium „ar putea transmite Chinei un mesaj favorabil din partea Canadei, referitor la acest tip de investiții” în ciuda contextului, notează The Diplomat, site specializat în știri geopolitice din Asia.

Pentru Beijing, aceasta a fost o veste foarte bună: un semn că nu toți aliații Washingtonului au închis porțile investițiilor chineze. Mai ales în contextul în care Canada este un punct important pe harta mondială, datorită rezervelor de metale rare precum litiul sau cobaltul.

Canada joacă încă un rol secundar pe piața mondială a resurselor esențiale pentru fabricarea de baterii pentru mașini electrice, a soluțiilor de stocare pentru energii regenerabile și a echipamentelor militare precum sistemele de ghidare a rachetelor. Toate acestea sunt sectoare în care China vrea să joace rolul principal.

Cele mai importante state în ceea ce privește extracția metalelor rare sunt „Rusia, Australia și China”, amintește Zeno Leoni, specialist în relații chino-americane la King's College London. Chiar și țări precum Argentina, Republica Democrată Congo sau Filipine produc mai mult decât Canada.

Dar Ottawa asigură că subsolul canadian are rezerve care ar putea propulsa țara în rândul marilor furnizori mondiali de litiu, cobalt, nichel și cesiu. Unele provincii canadiene – precum Ontario – au publicat chiar hărți cu potențiale zăcăminte care dau impresia unui El Dorado al metalelor rare.

A fost nevoie de războiul din Ucraina pentru ca SUA să se trezească

Strategia Chinei a fost să investească din timp în această luptă pentru resursele canadiene. Planul Beijingului a fost „să-și folosească puterea financiară pentru a crea dependență economică, astfel încât Canada să fie forțată să se îndrepte spre China și nu spre Statele Unite atunci când exploatarea zăcămintelor se va concretiza”, rezumă Zeno Leoni.

Și Washingtonul a neglijat lucrurile multă vreme. Chiar și în timpul președinției lui Donald Trump, când administrația americană a declarat un „război comercial” Chinei, Beijingul tot reușea să facă investiții în Canada.

A fost nevoie de războiul din Ucraina pentru ca Washingtonul să se trezească. Când exporturile rusești și ucrainene de componente esențiale pentru fabricarea semiconductorilor – precum neonul – s-au redus din cauza conflictului, Statele Unite au realizat măsura în care sunt dependente de anumite resurse controlate de țări uneori ostile.

În cazul metalelor rare, China „produce deja peste 70% din bateriile cu litiu din lume”, amintește Jean-François Dufour, expert în economia chineză și co-fondator al Sinopole, un centru de resurse pentru China. Investițiile chineze în mine, atât în ​​Australia, cât și în Republica Democrată Congo, Argentina și Canada, „demonstrează că Beijingul vrea să controleze lanțul de la început până la sfârșit”, precizează acest specialist.

Aceste acțiuni provoacă neliniște la Washington, pentru că Beijingul „a folosit deja în trecut arma embargoului asupra resurselor rare pentru a pune presiune asupra altor țări”, își amintește Jean-François Dufour. A fost cazul în 2010, în disputa cu Japonia privind drepturile de pescuit în apele revendicate de cele două țări.

Dar Canada își înăsprește tonul...

 

Articolul France24 complet aici

Traducere de Adriana Petrescu