
Politică
Germania oferă 40 mln euro pentru asigurarea securității energetice a populației R.Moldova
poza_minister.png

În jur de 700 de mii de cereri au venit din partea cetățenilor, până în prezent, pentru a putea beneficia de ajutor pentru a-și achita facturile la energie, căldură și gaze naturale. Dintre acestea aproape 300 de mii de cereri sunt înregistrate de asistenții sociali comunitari, bibliotecari, operatorii Centrelor Universale de Prestare a Serviciilor Publice. În cadru programului guvernamental ”Ajutor la contor”, populația va beneficia de compensații în factura la energie în perioada sezonului rece noiembrie 2022 – martie 2023, din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice.
”Republica Federală Germania a fost mereu alături de Republica Moldova, susținându-ne în cele mai dificile situații. Astăzi statul german își reconfirmă suportul pentru cetățenii țării noastre, prin această contribuţie financiară nerambursabilă, care va acoperi cheltuielile pentru plata aproape integrală a compensațiilor la energie pentru luna noiembrie”, a menționat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.
De partea sa, ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova, Excelenţa Sa Margret Uebber a afirmat că ”creșterea prețurilor la energie ca urmare a războiului neprovocat și nelegitim de agresiune al Rusiei în Ucraina duce la aceea, că multe gospodării din Moldova trebuie să plătească o parte semnificativă din venitul lor pentru energie. Aceasta este o povară enormă pentru multe gospodării. Suntem bucuroși să putem fi alături de prietenii noștri moldoveni în aceste vremuri dificile. Cu cele 40 de milioane de euro, susținem Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, care ajută în special gospodăriile care au cel mai mult nevoie de el. Germania va continua să sprijine Republica Moldova în depășirea situației dificile actuale și să însoțească țara pe calea integrării europene”.
Site-ul compensatii.gov.md, lansat în luna octombrie, este platforma online care permite înregistrarea și prelucrarea solicitărilor pentru compensarea cheltuielilor populației la consumul de energie. La o asemenea creștere a prețurilor la resursele energetice, aproape toți cetățenii sunt vulnerabili și au nevoie de sprijin, într-o măsură mai mare sau mai mică, precizează ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. În același timp, ministrul a îndemnat familiile care nu s-au înregistrat să se înregistreze singure sau cu ajutorul rudelor pe platforma compensatii.gov.md, pentru a evita presiunea suplimentară pe sistemul de asistență socială, pe bibliotecari și alți registratori.
”Vă reamintesc că atribuirea categoriilor de vulnerabilitate va fi făcută în mod automat în sistemul informațional ”Vulnerabilitatea energetică” începând cu data de 25 noiembrie, de aceea pentru a avea categoria de vulnerabilitate atribuită pentru luna noiembrie, termenul limită de depunere a cererilor este 24 noiembrie”.
Pentru energia termică, volumul maxim compensat pentru consumatorii casnici va fi de 1,3 Gcal, iar prețul final plătit după compensare va fi de: 1450 lei/Gcal (cca 70 euro) pentru cei cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată, 1700 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată, 1950 lei/ Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie și 2500 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.
Iar pentru consumatorii casnici de gaze naturale, volumul maxim compensat va fi de 180 m3 pe lună, în creștere față de plafonul de 150 m3 aplicat anul trecut. Prețurile pentru consumatorii casnici de gaze naturale, în limita plafonului, vor fi următoarele:
12 lei / m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 17,27 lei / m3. Valoarea maximă a compensației în factură pentru această categorie va fi de 3110 lei (în jur de 150 euro).
14 lei / m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată, respectiv compensația de 15,27 lei / m3. Valoarea maximă a compensației: 2750 lei.
17 lei / m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie, respectiv compensația 12,27 lei / m3.
24 lei / m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută, respectiv compensația 5,27 lei / m3.
De asemenea, vor fi oferite compensații la energia electrică în limita unui plafon de 75 kwh pe loc de consum pentru categoriile de vulnerabilitate energetică foarte ridicată și ridicată. Cei mai vulnerabili vor plăti un tarif final de 3,3 lei / kWh, iar a doua categorie de vulnerabilitate energetică un tarif de 3,7 / kWh, compensația fiind aplicată direct în factură, ca în cazul gazelor naturale sau a energiei termice.
Costul programului guvernamental de compensații este estimat la aproximativ 5 miliarde de lei pentru următoarea perioadă rece. Este o sumă de aproape 2,5 ori mai mare decât a fost alocată pentru compensații anul trecut, susțin autoritățile.