Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Termocentrala construită de Gazprom în Serbia a fost pusă în funcțiune

pancevo.jpg

Termocentrala de la Pancevo, Serbia, construită de Gazprom în parteneriat cu statul sârb
Sursa imaginii: 
Gazprom Energoholding Serbia / https://www.geh-serbia.rs/

Termocentrala de la Pancevo, construită de grupul Gazprom din Rusia în colaborare cu statul sârb, a început săptămâna trecută producția de electricitate. Capacitatea actuală este de 189 MW și se estimează că în 2023 va produce 1400 GWh, suficient pentru aprovizionarea cu energie electrică a 300 000 de locuințe.

Este prima capacitate de producție de energie pusă în funcțiune în Serbia după 1991, în afara cetralelor eoliene, care au o capacitate mult mai mică, precizează site-ul balkangreenenergynews.com.

Termocentrala de la Pancevo este prima centrală electrică din Serbia alimentată cu gaze naturale și este proiectată pentru a produce atât energie electrică cât și termică.

Noul ministru sârb al energiei, Dubravka Đedović a apreciat, în cadrul unei recente întâlniri cu ambasadorul Rusiei în Serbia, Alexander Botsan-Kharchenko, că punerea în funcțiune a centralei reprezintă un pas important în dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul energiei, amintește publicația sârbă Danas.

În cadrul întâlnirii s-a discutat de asemenea despre proiectele privind construirea unui nou oleoduct între Serbia și Ungaria și conectarea acestuia la oleoductul rusesc Drujba, precum și despre construirea unei conducte de gaze naturale care să facă legătura între Serbia și Republica Srpska, regiune semi-autonomă din Bosnia Herțegovina.

 

Bulgaria: După inundațiile din regiunea Karlovo, viața revine treptat la normal

La două luni și jumătate după inundațiile care au lovit regiunea Karlovo (centrul țării), în majoritatea localităților viața revine treptat la normal, dar există încă probleme în comunele Bogdan, Karavelovo et Slatina, transmite site-ul postului național de radio al Bulgariei.

Nouă familii dintre cele mai afectate din aceste comune au primit ajotoare de stat de cca 8000 de euro fiecare. Până în prezent s-au cheltuit de la bugetul de stat 14 milioane de leva (cca 7 milioane de euro) pentru repararea pagubelor produse de inundații în municipiile Karlovo, Kaloyanovo și Marița, a precizat prefectul regiunii, Anghel Stoev.

Alimentarea cu energie electrică și apă potabilă s-a reluat în toate localitățile. Prefectul a estimat că pentru refacerea totală a pagubelor produse infrastructurii locale – străzi, poduri, clădiri publice – este nevoie în total de cca 60 de milioane de leva (cca 30 de milioane de euro), sumă ce ar putea fi inclusă în bugetul de stat de anul viitor. Finanțarea pentru lucrările de reparații începute este asigurată până la sfârșitul acestui an, a precizat oficialul.

În paralel cu sumele de la bugetul de stat, a fost declanșată o campanie de strângere de fonduri de la donatori, în urma căreia s-a strâns până acum suma de 1,5 milioane de leva (cca 750 000 de euro)

 

Croatia: Regele și regina Spaniei în vizită oficială la Zagreb

 

Regele Felipe al Spaniei (stânga imaginii) și președintele Croației trec în revistă garda de onoare. Foto: Președinția Croației / predsjednik.hr

Regele Felipe al Spaniei și regina Letizia au fost întâmpinați săptămâna trecută cu onoruri oficiale la Palatul prezidențial din Zagreb în cadrul unei vizite oficiale care marchează aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări, transmite publicația Nacional.

Cuplul regal împreună cu gazdele lor, președintele Zoran Milanović și soția sa au ascultat imnurile celor două țări iar regele Filip, care este și comandant suprem al Forțelor armate spaniole, a salutat batalionul de onoare.

Cei doi șefi de stat au avut întrevederi bilaterale separate, mai întâi împreună cu soțiile lor, apoi o întâlnire tête-à-tête .

Regele Spaniei împreună cu președintele croat au participat la lucrările unui Congres științific și au semnat un acord de colaborare în domeniul cercetării științifice.

Regele Filip s-a întâlnit de asemenea cu președintele Parlamentului, Gordan Jandroković și cu premierul  Andrej Plenković.

Potrivit legii spaniole, regele și regina nu pot acorda interviuri și nu participă la conferințe de presă sau alte feluri de întâlniri cu ziariștii, astfel încât nu au existat declarații pentru presă.

Croația și Cipru erau ultimele țări din spațiul UE pe care cuplul regal spaniol nu le vizitase.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus :

Ema Šarović - Serbia

Aleksandra Miladinova - Bulgaria

Kristian Pintar – Croația

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 21 noiembrie 2022