Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce s-a întrerupt energia electrică în R.Moldova, dacă aceasta e procurată din România, iar bombardamentele au loc în Ucraina?

light-bulbs-3489395_960_720.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay

Republica Moldova a rămas, miercuri, din nou fără curent preț de câteva ore, în urma bombardamentelor Rusiei asupra Ucrainei. Ambasadorul rus Oleg Vasnețov a fost convocat de urgență la Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău, pentru a-i exprima protestul dur al R.Moldova în legătură cu bombardarea țintelor din infrastructură civilă ucraineană ceea ce a creat penurie de electricitate. Azi dimineață, șefa statului, Maia Sandu, a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru a fi discutate provocările ce țin de asigurarea cu resurse energetice a țării noastre. De ce s-a întrerupt energia electrică în Republica Moldova, dacă aceasta este procurată din România și bombardamentele rusești au loc în Ucraina?

Potrivit autorităților de la Chișinău, bombardamentele rusești asupra centralelor electrice Ucraina au dus la întreruperi în R.Moldova pentru că sistemele energetice ale Moldovei și Ucrainei sunt conectate între ele. Situația critică din Ucraina a dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit prin care se importă electricitate din România.

Această întrerupere a avut loc pentru a proteja rețelele și stațiile electrice de la suprasarcină. Dacă nu se aplica deconectarea automată, stațiile electrice puteau fi serios afectate și întreruperile ar dura mai mult.

Trebuie spus că, în acest an, Guvernul Republicii Moldova a început construcția unei linii electrice de mare tensiune dintre Republica Moldova și România (Vulcănești-Chișinău), cu o lungime de 158 km, și urmează a fi dată în exploatare în 2 ani.

În seara zilei de joi, toți consumatorii din rețeaua de distribuție RED Nord și peste 90 la sută din consumatorii din rețeaua Premier Energy Distribution au fost conectați la energia electrică. ”În orele următoare vor fi conectați toți consumatorii. Echipele distribuitorilor sunt în teren”, anunța ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Premier Energy Distribution precizează joi dimineață că, din cauza vântului și a ploii, în timpul nopții s-au produs mai multe avarii în rețelele de medie tensiune, astfel încât în prezent mai sunt fără curent în jur de 10 mii de consumatori. ”Până la ora 8.00 au fost reconectați peste 860 mii de consumatori din localitățile din centrul şi sudul țării. În acelaşi timp, în legătură cu înrăutățirea condițiilor meteo din timpul nopții manifestate prin ploi torențiale și vânt, s-au produs mai multe avarii în rețelele de medie tensiune, astfel încât la moment mai rămân fără tensiune aproximativ 10 mii de consumatori. Premier Energy Distribution a mobilizat echipele sale de intervenție pentru identificarea defectelor și realimentarea consumatorilor rămaşi fără energie electrică. Reiterăm că această situație extrem de complicată a fost cauzată de bombardamentele din țara vecină, sistemul electroenergetic al căruia este interconectat cu cel al țării noastre”.

După întreruperile masive de energie, vicepremierul moldovean a discutat cu Kadri Simson, comisarul European pentru Energie, Virgil Popescu, ministrul Energiei din România și Gherman Galușenko, ministrul Energiei din Ucraina. Cei trei oficiali au condamnat atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina.”Rusia trebuie să oprească acest război nedrept și ilegal. Suntem uniți și solidari. Împreună suntem mai puternici. Moldova va reuși”, afirmă Andrei Spînu.

Ambasadorul rus convocat la MAEIE

Și pentru că bombardamentele brutale ale Rusiei în Ucraina continuă să producă consecințe dramatice pentru R.Moldova, ministrul de externe Nicu Popescu a solicitat de urgență să fie convocat la MAEIE, ambasadorul rus în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, pentru a-i exprima protestul dur al R.Moldova în legătură cu bombardarea țintelor din infrastructură civilă ucraineană ceea ce a creat penurie de electricitate. 

MAEIE a transmis instrucțiuni urgente șefilor misiunilor noastre diplomatice pentru a informa partenerii externi despre impactul major al acestei situații. Diplomația de la Chișinău punctează că Moldova rămâne de partea lumii libere iar acest război trebuie oprit cât mai repede.

A venit cu o reacție și președinta R.Moldova, Maia Sandu. ”Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, este mesajul șefei statului după noile bombardamente ale Rusiei asupra Ucrainei.

Timp de mai multe ore, a fost haos în Chișinău - traficul paralizat, ambuteiaje imense pe străzi, semafoare deconectate, troleibuze abandonate. Zeci de mașinini făceau coadă la stațiile PECO, iar magazinele s-au închis. Părinții au fost nevoiți să-și ia copiii mai devreme de la școală sau grădiniță pentru că nu aveau lumină.  

Și pe 15 noiembrie, mai multe localități din R.Moldova au rămas fără energie electrică, în urma bombardamentelor Rusiei asupra Ucrainei. Atunci, au rămas în beznă raioanele Sîngerei, Rîșcani, Fălești, Soroca, Edineț, Ocnița dar și mai multe cartiere din municipiul Bălți și Chișinău.

Între timp, Guvernul a aprobat volumele maxime compensate și prețurile compensate la energie, în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică. Executivul va compensa prețul la energia electrică inclusiv consumatorilor casnici pentru care aceasta reprezintă principala sursă de încălzire în perioada rece, la un volum maxim compensat de 1000 kWh/lună. 

Această categorie de consumatori va trebui să se înregistreze pe compensatii.gov.md și să întrunească următoarele condiții: să aibă un consum mediu lunar de electricitate de cel puțin 250 kWh/lună, în perioada rece precedentă, și să nu fie conectați la furnizarea centralizată de energie termică sau să înregistreze un consum mediu lunar de energie termică mai mic de 0,3 GCal/lună, în perioada rece precedentă.

Precizăm că, joi, 24 noiembrie, este ultima zi de depunere a cererilor pentru compensații la gazele naturale, energie electrică și termică. Până în prezent, circa 700 de mii de cereri  au fost înregistrate în sistemul informațional ”Vulnerabilitatea energetică”.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre întreruperile masive energie din R.Moldova