Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA va vinde Poloniei încă 116 tancuri Abrams

tanc_abrams.jpg

Tanc M1A2 Abrams în timpul unui exercițiu militar, 9 decembrie 2021
Sursa imaginii: 
US Army / https://www.army.mil/

Departamentul de stat al Statelor Unite a aprobat vânzarea către Polonia a 116 tancuri de luptă americane Abrams, precum și alte vehicule militare, cu muniția aferentă, în cadrul unui contract estimat la 3,75 miliarde de dolari, a anunţat marţi Departamentul de Stat american, citat de AFP și de Agerpres.

Polonia doreşte să achiziţioneze 116 tancuri Abrams în versiunea lor modernizată (M1A1), 12 vehicule de salvare M88A2 Hercules, opt poduri mobile de asalt M1110 capabile să permită trecerea tancurilor peste râuri, aproximativ 50 de vehicule uşoare şi arme uşoare, cu muniția aferentă, potrivit diplomaţiei americane.

Această vânzare de material sensibil trebuie aprobată de guvernul american, iar Congresul a fost informat despre asta, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat.

"Acest proiect de vânzare va întări capacitatea Poloniei de a răspunde ameninţărilor prezente şi viitoare, oferindu-i o forţă credibilă capabilă să descurajeze adversarii şi să participe la operaţiunile NATO", se precizează în comunicat.

Polonia, ţară frontalieră cu Ucraina invadată de Rusia, a achiziţionat deja în aprilie 250 de tancuri Abrams şi alte vehicule blinate, poduri de asalt, sisteme de antrenament şi logistică, precum şi o cantitate importantă de muniţie, pentru 4,74 miliarde de dolari, reamintește AFP.