Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maia Sandu, întrevedere cu Kamala Harris. Criza energetică, situația din regiune și agenda europeană, discutate în SUA

maia_kamala.png

Președinta Maia Sandu, întrevedere cu Kamala Harris, vicepreședinta SUA, decembrie 2022
Sursa imaginii: 
Președinția R.Moldova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, se află într-o vizită în Statele Unite ale Americii, unde are întrevederi cu mai mulți oficiali americani. La Casa Albă, șefa statului a avut o discuție cu Kamala Harris, vicepreședinta Statelor Unite ale Americii. Maia Sandu i-a vorbit oficialului SUA despre situația din R.Moldova și problemele majore cu care se confruntă țara, în special după începutul agresiunii ruse în Ucraina.

”I-am mulțumit pentru sprijinul oferit de SUA în lupta împotriva corupției, pentru asistența destinată creșterii competitivității mai multor sectoare ale economiei, pentru ajutor în depășirea crizei energetice”, a menționat președinta Maia Sandu.

De asemenea, șefa statului a vorbit despre eforturile autorităților de la Chișinău de a menține pacea și ordinea în țară, despre agenda de integrare europeană și despre dorința R.Moldova de a rămâne parte a lumii libere, de a construi o economie puternică și un stat care prețuiește și protejează fiecare cetățean al său. ”Putem realiza aceste lucruri prin multă muncă și cu sprijinul partenerilor noștri. Am reconfirmat, în acest context, angajamentul nostru de a consolida în continuare parteneriatul strategic moldo-american”, a punctat președinta Maia Sandu după întrevederea cu Kamala Harris.

În cadrul vizitei în SUA, președinta Maia Sandu s-a întâlnit și cu secretarul de stat al Trezoreriei americane, Janet Yellen. Discuția s-a focusat pe acțiunile anticorupție întreprinse de autoritățile de la Chișinău și pe sprijinul de care are nevoie R.Moldova pentru a accelera acest proces, precum și pe situația din Moldova și din regiune.

Șefa statului a precizat că societatea a salutat decizia Oficiului pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei SUA de a sancționa 21 de persoane și entități care au fraudat banii publici, au controlat justiția și au promovat influența Rusiei în Moldova. Maia Sandu și-a exprimat speranța că exemplul Statelor Unite va determina și alte țări să susțină eforturile noastre anticorupție, iar lista de sancțiuni va fi completată cu numele altor fugari care au prejudiciat statul. Maia Sandu a subliniat că în prezent prioritară este recuperarea activelor furate, inclusiv cele din afara țării. În acest sens, e necesară o cooperare mai strânsă dintre instituțiile de drept moldovenești și cele din alte țări, inclusiv SUA. A fost de asemenea abordat subiectul creșterii sprijinului SUA pentru Moldova în condițiile multiplelor crize provocate de războiul Rusiei în Ucraina.

Totodată, președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu senatorul democrat Bob Menendez, președinte al Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA, și cu republicanul James Risch, membru al acestei comisii. Discuția a vizat securitatea regională, compromisă de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și crizele declanșate de aceasta. Șefa statului a vorbit despre faptul că atacurile aeriene ale Federației Ruse asupra Ucrainei amenință și securitatea R.Moldova, iar cetățenii sunt nevoiți să facă față unor severe crize energetice și economice.

Oficialii au abordat și subiectul combaterii corupției. În context, președinta Maia Sandu a subliniat că sprijinul acordat de Statele Unite în lupta contra corupției, inclusiv prin sancționarea celor care au prejudiciat substanțial bugetul statului, este foarte important pentru a reuși consolidarea democrației și a statului de drept.

La începutul vizitei în SUA, Maia Sandu s-a întâlnit cu Jennifer Granholm, secretar de stat pentru energie al SUA. Discuția s-a axat pe criza energetică severă prin care trece R.Moldova și felul în care SUA pot să ajute în depășirea ei. Șefa statului a menționat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei are un impact major asupra securității noastre energetice, reflectându-se în prețurile mari la energie, dar și în limitarea accesului la resursele energetice. Totodată, președinta a spus că, pentru Moldova, independența energetică înseamnă păstrarea democrației și a apartenenței țării la lumea liberă, în special în actualul context marcat de război.

În același timp, președinta R.Moldova a mulțumit pentru ajutorul de circa 80 de milioane de dolari, anunțat de SUA pentru depășirea crizei. Totodată, șefa statului a menționat că R.Moldova are nevoie de sprijinul partenerilor de dezvoltare pentru construirea infrastructurii care să asigure conexiunea la rețelele energetice europene, pentru diversificarea surselor de energie și dezvoltarea energiei regenerabile, precum și pentru regândirea întregului proces de producție, stocare și consum de energie. Un alt obiectiv strategic este atingerea, cât mai curând posibil, a neutralității emisiilor de dioxid de carbon, care este avantajoasă pentru mediu și contribuie la asigurarea securității energetice.