Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aurescu: România va fi alături mereu de R.Moldova și va găsi soluții pentru ca Chișinăul să facă față provocărilor

aurescu_maia.jpg

Sursa imaginii: 
Ministerul Afacerilor Externe al României

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, se află într-o vizită oficială în R.Moldova. Pe parcursul zilei de luni, șeful diplomației române a avut întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, speakerul Parlamentului, Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița. S-a întâlnit și cu omologul moldovean, Nicu Popescu. Bogdan Aurescu a reiterat susținerea deplină din partea României în gestionarea crizelor ample cu care se confruntă R.Moldova, menționând că ”România va fi alături mereu de R.Moldova și va găsi soluții pentru ca Chișinăul să facă față provocărilor”.

Ministrul Bogdan Aurescu a vorbit despre importanța dialogului și cooperării bilaterale, reiterând susținerea deplină, pe mai departe, din partea României în gestionarea crizelor ample cu care se confruntă Republica Moldova și cetățenii săi, și în avansarea în ritm hotărât a reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană, în eliminarea vulnerabilităților existente în domeniul esențial al securității energetice, precum și în îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor.

Bogdan Aurescu a arătat ferm că ”România va fi alături mereu de Republica Moldova și cetățenii săi și va găsi soluții pentru ca Chișinăul să facă față provocărilor cu care se confruntă în această perioadă de provocări geopolitice fără precedent”.

Potrivit ministrului român de Externe, ”deschiderea și coordonarea strânsă bilaterală la cel mai înalt nivel au permis întreprinderea unor măsuri prompte și eficiente în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova și al eforturilor remarcabile de reformă depuse de autoritățile de la Chișinău într-o perioadă foarte dificilă”.

Bogdan Aurescu s-a referit la demersurile prompte ale instituțiilor de la București care au condus la furnizarea, de către România, într-o perioadă critică de criză energetică, a peste 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova. 

Ministrul Aurescu și președintele Maia Sandu au subliniat importanța dezvoltării interconectărilor de transport transfrontalier de energie electrică între cele două state, Bogdan Aurescu informând cu privire la organizarea, la începutul anului viitor, a unei noi sesiuni a Trilateralei România - R. Moldova - Ucraina, format inițiat de România, dedicat securității energetice, ca și prima reuniune de la Odesa din septembrie, precum și interconectărilor în domeniul infrastructurii. 

Au fost trecute în revistă și progresele și măsurile necesare în continuare în ce privește fluidizarea traficului transfrontalier, respectiv privind construcția de poduri între România și Republica Moldova. 

De asemenea, ministrul român de externe a notat alte măsuri de asistență întreprinse de România în regim de urgență. A menționat sprijinul bugetar direct care totalizează aproximativ 10,34 milioane euro, destinat atenuării efectelor crizei energetice cu care se confruntă Republica Moldova, transferat către Guvernul de la Chișinău în lunile octombrie și noiembrie - ultima tranșă de sprijin bugetar, de 340 de mii de euro, fiind transmisă pe 24 noiembrie de către MAE român. 

Totodată, șeful diplomației române a evocat demersurile la nivelul Guvernelor de la București și Chișinău pentru implementarea Acordului privind asistența financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro, fiind deja omologate proiecte de peste 25 de milioane de euro pentru programul "Satul European" destinate creșterii accesului la servicii mai bune de apă și canalizare pentru aproape 100 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, pentru dotarea a 135 de unități școlare cu laboratoare de fizică, chimie și biologie și pentru achiziția de microbuze și autobuze școlare. 

Ministrul Aurescu a subliniat, atât la întâlnirea cu președintele Republicii Moldova, cât și la celelalte întrevederi necesitatea unor progrese în ce privește restituirea proprietăților Mitropoliei Basarabiei. 

De asemenea, a fost discutată cooperarea Republicii Moldova cu NATO, fiind subliniată deplina compatibilitate cu statutul de neutralitate al Republicii Moldova. În acest sens, ministrul Aurescu a subliniat relevanța participării în premieră a ministrului de externe al Republicii Moldova la Reuniunea ministerială a miniștrilor aliați din noiembrie de la București, găzduită de ministrul Aurescu, precum și contribuția MAE de 600 de mii de dolari la programul "Defense Capacity Building" pentru Republica Moldova, program la care România este șef de proiect. 

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulțumit ministrului Aurescu pentru eforturile sale personale, precum și ale înalților oficiali români, ale României în general, pentru a sprijini Republica Moldova în această perioadă foarte dificilă.