
Politică
Brexitul a contribuit din plin la slăbirea economiei britanice (analiză)
brexit.jpg

Britanicii sunt într-o situație dificilă la doi ani de la Brexit, potrivit mai multor sondaje de opinie efectuate pe acest subiect în ultimele săptămâni. Cel mai recent, publicat pe 1 ianuarie de The Independent, dezvăluie că aproape două treimi din populație este acum în favoarea unui referendum pentru revenirea în UE. Potrivit ziarului, „majoritatea alegătorilor (56%) consideră că Brexitul a înrăutățit” situația economică – față de 44%, în urmă cu un an.
Este adevărat că mai mulți indicatori ai economiei britanice au trecut pe roșu în ultimele luni: PIB-ul Marii Britanii a scăzut cu 0,3% în al treilea trimestru al anului 2022, inflația a depășit 10% și chiar a atins un maxim de 11,1% anual în octombrie, provocând o criză severă în privința costului vieţii.
Această „situație de vulnerabilitate” economică din Regatul Unit poate fi explicată „pe termen scurt” ca o consecință a Brexit-ului, susține Catherine Coron, lector în civilizație britanică la Universitatea Paris-Panthéon-Assas: „Dacă ne uităm la inflația din Regatul Unit și SUA - o altă economie liberală - există o diferență de 2%, care este uriașă. Și în timp ce PIB-ul Regatului Unit stagnează, PIB-ul SUA crește".
La acestea se adaugă dificultățile întâmpinate de companiile britanice în a opera cu noile reguli. Ieșirea Regatului Unit din UE a dus la revenirea controalelor la frontieră, a controalelor vamale sau chiar a taxelor de import... Noi reguli care au însemnat și mai multe documente pentru antreprenorii care fac importuri și exporturi.
Această situație nu este lipsită de consecințe: exporturile de produse britanice către UE au scăzut cu 30% în 2021, potrivit cercetătorilor de la London School of Economics. Aceștia consideră că acordul Brexit, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021 „a crescut costurile fixe ale exportului către UE, ceea ce i-a scos pe micii exportatori de pe piețele mici din UE” – în timp ce marile companii britanice nu au întâmpinat aceleași dificultăți privind exporturile.
Un Brexit care a costat deja peste șapte miliarde de dolari
„Brexitul are un impact și asupra produselor de bază, existând probleme în sectorul agricol, în special când vorbim despre fructe și legume”, explică Aurélien Antoine, profesor de drept la Universitatea Jean-Monnet din Saint-Étienne și director al Observatorului Brexit.
National Farmers' Union - principalul sindicat agricol din Marea Britanie - a avertizat, de asemenea, la începutul lunii decembrie, despre riscul unei „crize a aprovizionării cu alimente” în Regatul Unit. Ieșirea din UE a complicat într-adevăr procesul de angajare al muncitorilor europeni pe care s-a bazat sectorul agricol, iar unii producători și-au văzut recoltele putrezind, din lipsă de forță de muncă.
Pentru ca tabloul sumbru să fie complet, Londra a fost depășită pentru prima dată în noiembrie anul trecut de Bursa de Valori din Paris în capitalizarea bursieră. „Aceasta este cea mai mare consecință a Brexit-ului: cartierul de afaceri din Londra nu mai este principalul centru financiar din Europa”, notează Catherine Coron.
Chiar dacă costul general al Brexit-ului este greu de evaluat, dat fiind că mai mulți factori afectează economia britanică (și economiile europene), în special pandemia de Covid-19 și războiul din Ucraina, au fost, totuși, efectuate studii pe acest subiect.
Unul dintre aceste studii, efectuat de Centrul pentru Performanță Economică de la London School of Economics, a dezvăluit la începutul lunii decembrie că ieșirea Marii Britanii din UE a „costat deja consumatorii britanici 5,8 miliarde de lire sterline (7,11 miliarde de dolari)” în perioada 2019-2021, adăugând „o medie de 210 de lire sterline la cheltuielile pe mâncare” pentru fiecare gospodărie.
„Incertitudinea economică” de ieri... și de mâine
Brexitul, deși are multe dezavantaje pentru economia britanică, a fost și benefic pentru Regatul Unit, într-o anumită măsură, afirmă Aurélien Antoine: „A dus la o concurență mai mică în mai multe sectoare, în special în sectorul agricol. Lipsa forței de muncă străine a permis, de asemenea, sindicatelor britanice să negocieze creșteri salariale (în special pentru șoferii de camion).
Dar aceste avantaje mărunte nu reușesc să compenseze incertitudinea pe care Brexitul a aruncat-o asupra economiei britanice încă de la început. „Motivul pentru care Regatul Unit se află într-o situație atât de vulnerabilă este faptul că a existat multă incertitudine economică începând cu referendumul din iunie 2016”, spune Catherine Coron. „Între acel moment și momentul în care Brexitul a devenit o realitate, a trecut o perioadă foarte lungă de timp. Agenții economici de pe piețe, nu au putut anticipa pentru că nu știau încotro se îndreaptă economia britanică”.
Economia britanică pare, în acest moment, destul de grav afectată de Brexit, atât pe termen scurt, cât și mediu. În plus, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), perspectivele nu sunt tocmai încurajatoare pentru următorii doi ani: Regatul Unit va fi țara cel mai puțin performantă dintre marile economii mondiale – în afară de Rusia – cu o scădere a PIB cu 0,4% în 2023 și o creștere de doar 0,2% în 2024.
Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de France24