
Politică
De ce ”a uitat” Belgia să sancționeze importurile de diamante din Rusia?
diamante.jpg

Cartierul bijutierilor din Anvers nu iese prea mult în evidență. Vorbim despre trei străzi cu aspect tern, situate la o aruncătură de băţ de gară. Cu toate acestea, la o privire mai atentă, pot fi văzute camera video peste tot și, ca măsură de securitate, barierele împiedică accesul vehiculelor în perimetru. Pentru că aici se desfășoară cea mai mare parte a comerțului mondial cu diamante.
În spatele ușilor securizate ale burselor, se negociază cumpărarea și vânzarea acestor pietre prețioase, fie că sunt prelucrate, fie în stare brută. Dintre acestea, aproximativ un sfert sunt diamante rusești, al căror import încă scapă de sancțiuni.
Oamenii refuză să se opească și să abordeze acest subiect, preferând să fugă dintr-o clădire în alta. Doar Christophe, angajat la o firmă specializată în transportul de pietre prețioase, acceptă să ne acorde câteva minute : „Cred că multe companii și oameni care lucrează aici în sectorul diamantelor refuză deja să lucreze cu diamante rusești. Există companii care încă o fac, desigur, dar da, aceasta este o chestiune delicată, mai ales că sunt atât de mulți bani la mijloc.”
Un lobby prea puternic...
În 2021, diamante rusești în valoare de 1,8 miliarde de euro au fost importate în Anvers. Cifrele pentru anul trecut nu sunt încă cunoscute, dar chiar dacă estimările prevăd o uşoară scădere, valoarea importurilor ar trebui totuşi să ajungă la 1,3 miliarde de euro. „O sumă substanțială care finanțează direct războiul din Ucraina”, cred susținătorii măsurilor de interzicere a comerțului cu diamante rusești.
Tom Neys, purtătorul de cuvânt al Antwerp World Diamond Center, AWDC, asociația dealerilor de diamante din Anvers, vine să contrazică acest argument. El reamintește importanța vitală a acestei industrii pentru Belgia care se traduce, potrivit lui, prin 1.500 de companii și 30.000 de locuri de muncă directe și indirecte. „Dacă puneți în aplicare sancțiuni, înseamnă că forțați aceste companii să plece în altă parte. Este evident că Rusia nu va înceta să vândă diamante pentru că Europa le va refuza. Diamantele vor dispărea pur și simplu și vor fi vândute în altă parte. Și Europa va pierde din nou o industrie de 40 de miliarde. »
Hans Merket nu crede în aceste cifre. Potrivit acestui cercetător specializat în legăturile dintre resursele naturale și conflicte și care este interesat în mod deosebit de sectorul diamantelor, ar exista o modalitate de a acționa, dar lobby-ul dealerilor de diamante este foarte eficient :
„Au existat presiuni din partea politicienilor belgieni. Au folosit mai multe argumente, spunând că acest sector se va muta în Dubai, de exemplu. Au prezentat o mulțime de scenarii dezastruoase, precum pierderea locurilor de muncă, sfârșitul Anversului, capitala diamantelor. Prim-ministrul nostru a spus chiar că Ucraina va avea de suferit pentru că Belgia se va confrunta cu o criză economică din cauza acestor sancțiuni și astfel nu vor mai exista mijloace de a ajuta Ucraina. Toate aceste scenarii sunt departe de realitate, ceea ce a dus la o abordare foarte pasivă.”
„O măsură prea dură”
Într-adevăr, într-un moment în care nouă pachete de sancțiuni au fost deja adoptate de statele membre de la începutul războiului din Ucraina, cele 27 de state membre nu au discutat niciodată posibile sancțiuni privind sectorul diamantelor. Cu toate acestea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sancțiuni pentru importurile de diamante, o sursă de venit pentru autoritățile ruse.
ONG-uri precum Transparency International denunță poziția ipocrită a Belgiei. „Nu am văzut nici măcar un proiect în care să se fi pus problema sancționării importurilor de diamnate din Rusia”, remarcă Roland Papp, specialist în fluxuri financiare ilicite la Transparency.
“Ei blochează acest tip de propunere foarte devreme, chiar înainte de a fi supusă la vot. Pentru că statele membre și Comisia nu doresc încă o modificare. Ei preferă să propună sancțiuni asupra cărora toate statele membre sunt deja de acord. Și aici se poate vorbi de cinism pentru întreg sectorul diamantelor și pentru Belgia. Guvernul belgian spune public că nu se va opune dacă vor fi adoptate astfel de sancțiuni, dar în culise, se chinuie încă de la începutul conflictului să împiedice acest lucru. Prin urmare, Comisia nu o va propune niciodată!” spune Roland Papp.
În iulie anul trecut, Transparency International a scris o scrisoare guvernului belgian și Comisiei Europene în care solicită implementarea de sancțiuni pentru importurile de diamante din Rusia. Tocmai a primit un răspuns de la Comisie acum câteva zile. Deloc surprinzător, Comisia afirmă că este la curent cu aceste cerințe și este hotărâtă să le pună în aplicare sau să întărească sancțiunile existente. Și se mulțumește să amintească că orice nouă posibilă sancțiune trebuie adoptată în unanimitate de către statele membre.
Traducere de Adriana Petrescu după un articol publicat de rfi.fr