Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul danez, la Chișinău: Danemarca va spori asistența macrofinanciară pentru R.Moldova până la 295 mln euro

maia_premier_danemarca.jpg

Sursa imaginii: 
presedinte.md

Prim-ministrul danez, Mette Frederiksen, aflat într-o scurtă vizită în R.Moldova, după ce a mers în Ucraina, a anunțat că, Danemarca este determinată să sporească asistența macrofinanciară pentru R.Moldova până la 295 mln euro. ”Moldova este un partener și un prieten important al Danemarcei. Ne dorim să consolidăm un parteneriat și mai puternic între cele două țări”, a menționat oficialul danez, care a avut o întrevedere cu șefa statului, Maia Sandu. Președinta R.Moldova este sigură că întâlnirea va da un nou impuls relațiilor bilaterale și va consolida cooperare în contextul integrării europene a R.Moldova. 

Maia Sandu a menționat că există potențial de cooperare în domeniul energiei regenerabile și cel al gestionării deșeurilor, capitole la care Danemarca este lider european recunoscut. La fel, se dorește și creșterea schimburilor economice și a investițiilor daneze în țara noastră.”Creșterea economică, comerțul, cooperarea între țări - toate acestea aduc bunăstare oamenilor și suntem determinați să continuăm eforturile pentru a le oferi cetățenilor o viață mai bună. Dar pentru dezvoltare avem nevoie - înainte de toate - de pace”, a afirmat președinta Maia Sandu.

”Aderarea la UE ne va ancora într-o comunitate a statelor democratice, în care cetățenii trăiesc în pace și prosperitate. Asta dorim să construim în Moldova: să încurajăm antreprenoriatul și economia, să dezvoltăm comunitățile, să creăm servicii și condiții de trai mai bune pentru oameni aici, acasă. Lucrăm acum la implementarea condițiilor formulate în opinia Comisiei Europene în iunie 2022 pentru a avansa în parcursul nostru european”, a continuat șefa statului.

Maia Sandu a mai declarat că ”păstrarea păcii și siguranța cetățenilor este prioritatea noastră acum, când avem războiul la hotar. Lucrăm la consolidarea capacității de apărare a țării și cooperăm cu agențiile europene specializate pentru a crește eficiența instituțiilor de menținere a ordinii publice. Astăzi, frontiera moldo-ucraineană este protejată de misiuni comune ale poliției de frontieră și Agenției europene Frontex. La Chișinău, a fost deschis un hub european de securitate internă. Vrem să consolidăm reziliența instituțiilor noastre și să contribuim mai mult la securitatea în regiune”.

Totodată, președinta R.Moldova a mulțumit Danemarcei pentru ajutorul oferit Republicii Moldova pentru gestionarea crizei refugiaților - prima criză de asemenea anvergură, cu care s-a confruntat țara noastră. ”Suntem, de asemenea, recunoscători pentru sprijinul anunțat în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova. Acesta va finanța proiecte de tranziție energetică și de sprijin pentru presa locală”. 

Moldova este un partener și prieten important al Danemarcei. În continuare se va consolida un parteneriat și mai puternic între aceste două țări, a declarat, la rândul său, prim-ministrul danez, Mette Frederiksen.

”Danemarca este categoric determinată să sporească asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova până  la 295 de milioane de euro. Moldova este un partener și un prieten important al Danemarcei. Am reiterat angajamentul nostru pe termen lung pentru R.Moldova și am discutat despre tranziția verde. Consider că avem mai multe domenii unde am putea conlucra foarte strâns cu Republica Moldova. Ne dorim să consolidăm un parteneriat și mai puternic între cele două țări”, a menționat Mette Frederisksen, aflată într-o scurtă vizită la Chișinău.

De asemenea, prim-ministrul danez a apreciat deschiderea moldovenilor de a ajuta refugiații ucraineni și a dat asigurări că țara sa va susține R.Moldova și în continuare pentru a face față crizei refugiaților.

Precizăm că, este prima vizită a unui șef al Guvernului danez în Republica Moldova. Luni, Mette Frederisksen a fost în Ucraina, unde a vizitat orașul Nikolaev împreună cu președintele Volodimir Zelenski, care a mulțumit Danemarcei pentru asistența oferită, în contextul invaziei ruse în Ucraina. Cei doi oficiali au vizitat un spital în care sunt militari ucraineni râniți, iar ulterior au mers în Portul comercial din Nikolaev. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre întrevederea premierului danez cu președinta R.Moldova