Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Țările de Jos blochează exporturi de tehnologie către China, Beijing amenință

semiconductori.jpg

Hală de producție a ASML, companie olandeză, unul din cei mai mari furnizori europeni și mondiali de semiconductori
Sursa imaginii: 
Facebook / ASML

O dispută comercială cu puternice accente politice se naște între China și Țările de Jos, iar aceasta va putea avea consecințe asupra întregii Uniuni Europene. Totul, după ce, la începutul lunii martie, guvernul de la Haga a declarat că intenționează să impună noi restricții asupra exporturilor de tehnologie pentru semiconductori pentru a proteja securitatea națională. Țările de Jos s-au alăturat astfel eforturilor SUA de a reduce exporturile de cipuri către China.

Anunțul de la Haga a marcat prima mișcare concretă a Țărilor de Jos, care dețin poziții cheie în ce privește tehnologia esențială pentru fabricarea cipurilor, informa la începutul acestei luni rețeaua americană CNBC.

Haga se alinia astfel unor reguli solicitate de Washington .

În octombrie, SUA au impus restricții de export de amploare asupra livrărilor de instrumente americane de fabricare a cipurilor către China, dar pentru ca restricțiile să fie eficiente era nevoie de acordul altor furnizori cheie din Țările de Jos și Japonia.

Mișcarea guvernului de la Haga nu a rămas fără răspuns din partea Chinei.

După cum aflăm dintr-un articol publicat luni de revista franceză online Siecledigital, ambasadorul Chinei în Țările de Jos a avertizat la începutul acestei săptămâni că restricțiile la export "nu vor rămâne fără consecințe".

Publicația franceză amintește că argumentele SUA pentru a refuza Chinei accesul la tehnologiile de producere a cipurilor sunt de natură securitară - se spune că această tehnologie este cu dublă utilizare, civilă și militară.

Întrebat de jurnaliștii olandezi despre eventualele măsuri de răspuns ale Chinei, ambasadorul a spus că nu vrea să speculeze dar a reamintit dimensiunea redusă a pieței olandeze în raport cu cea chineză și faptul că succesul companiilor din Țările de Jos este direct legat de capacitatea de a-și vinde produsele în întreaga lume. "Iar China este cea mai importantă piață din lume", a avertizat ambasadorul.

Acesta a fost întrebat și despre recentul caz de spionaj împotriva societății care deține tehnologia cipurilor, situată nu departe de Eindhoven și care îl vizează pe unul dintre foștii angajați chinezi.

De asemenea, jurnaliștii l-au chestionat și în legătură cu multiplele atacuri cibernetice împotriva companiei. Ambasadorul a evitat întrebările, prefăcându-se că nu înțelege suspiciunile care apasă asupra Beijingului.

Ambasadorul s-a limitat să afirme că în China există instanțe competente pentru furtul de proprietate intelectuală și că el însuși a fost victima unei tentative de piraterie informatică.

Dacă Beijingul va lua măsuri comerciale împotriva Țărilor de Jos, aceasta va avea, desigur, repercusiuni asupra întregii piețe integrate a Uniunii Europene.

Dar reducerea dependenței de China este pe agenda europeană.

Uniunea Europeană încearcă să evite dependența de China, aşa cum a fost de gazul rusesc, a afirmat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în cadrul unui un apel la consolidarea relaţiilor comerciale cu America Latină, la un summit desfășurat în Republica Dominicană, scrie AFP, preluată de Agerpres.

În opinia sa, tocmai această dependenţă l-a făcut pe Vladimir Putin să creadă că ar putea invada Ucraina fără a suporta consecințe. Șeful de la Kremlin a estimat că Europa nu va reacționa, câtă vreme era dependentă în proporție de 40% de gazul rusesc.

Șeful diplomației europene a spus că europenii vor acum să evite ca și relaţia cu China să dea naștere unui tip similar de dependențe. Iar ceea ce fac olandezii în privința cipurilor este doar un început.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronia din 28 martie 2023