
Politică
UE poate răspunde acum unitar presiunilor economice din China și... nu numai
europarlamentar.jpg

Să ne amintim: în iarna anului 2021, China a impus unilateral sancțiuni comerciale împotriva Lituaniei, după ce țara baltică a permis deschiderea unei reprezentanțe diplomatice taiwaneze. Exporturile lituaniene către China, precum și unele importuri esențiale au fost oprite de autoritățile chineze.
În primăvara anului 2021 Beijingul a sancționat legislatori și academicieni din UE pentru că au criticat persecuțiile împotriva minorității uigure din China.
De asemenea, Beijingul a amenințat Țările de Jos cu represalii comerciale după ce guvernul de la Haga a anunțat interdicții la exportul în China de tehnologii esențiale în fabricarea microcipurilor.
Odată textul legislativ adoptat de Parlament și Statele Membre, Uniunea Europeană va avea instrumente pentru a răspunde unor astfel de practici.
Un instrument puternic
De exemplu, va putea impune tarife de import, restricții comerciale sau măsuri privind achizițiile publice împotriva țărilor terțe care încearcă să facă presiuni asupra statelor membre sau instituțiilor UE, pentru ca acestea să le facă pe plac.
Este ceea ce alții au făcut în repetate rânduri cu europenii, sau cu unele state membre în mod particular, fără ca Uniunea să aibă instrumente de răspuns.
"Uneori este necesar să pui o armă pe masă, chiar dacă știi că nu este folosită zi de zi", le-a spus eurodeputatul social-democrat german Bernd Lange jurnaliștilor, după încheierea acordului. Eurodeputatul a reprezentat poziția Parlamentului European în cadrul negocierilor.
În cazul în care vor fi resimțite presiuni din partea statelor membre, textul legislativ prevede mai întâi efectuarea unei investigații din partea Comisiei Europene, înainte de a se trece la aplicarea contramăsurilor, în termen de cel mult un an. Aceasta, după aprobarea statelor membre, cu majoritate calificată.
Întrebarea, potrivit Euractiv, este dacă instrumentul va fi folosit împotriva Chinei pentru încercările sale de constrângere împotriva Lituaniei. Un oficial UE s-a arătat destul de reticent față de ideea deschiderii negocierilor pentru cazuri din trecut, în timp ce negociatorul Parlamentului, Bernd Lange, crede că măsurile ar trebui să fie aplicate și în acest caz.
Însă nu este vorba numai despre China.
De exemplu, SUA au amenințat UE cu tarife punitive în cazul în care UE ar implementa o taxă digitală care ar afecta marile corporații americane.
Noul instrument de coerciție conceput de europeni se anunță unul puternic, cu condiția întrunirii majorității calificate, ceea ce ar însemna cel puțin 15 state, totalizând 55% din voturile Consiliului și reprezentând 65% din populația Uniunii.
Dată fiind mărimea pieței europene, cei care ar avea de gând să exercite presiuni asupra unor membri sau asupra Uniunii în întregul ei ar trebui să se gândească de două ori înainte de a trece la acțiune.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica