Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Austria rămâne legată de Rusia. Economic, dar nu numai... (analiză RFI)

gaze_austria_omv.jpg

Gazoduct al companiei OMV la Schwechat, cca 25 kilometri la est de Viena.
Sursa imaginii: 
AFP - DIETER NAGL via rfi.fr

În ciuda războiului din Ucraina, Austria continuă să aibă legături economice strânse cu Rusia. Austria rămâne dependentă de gazul rusesc, dar nu numai, transmite corespondentul Radio France Internationale din Viena.

Austria este un stat neutru, nu este membră a NATO. Încă de la începutul invaziei rusești în Ucraina, poziția țării a fost clară: deși Austria este neutră din punct de vedere militar, nu este neutră din punct de vedere moral și sprijină Ucraina din punct de vedere politic și umanitar.

Însă situația economică este mai complicată. După mai bine de un an de de la invazia din Ucraina, Austria continuă să aibă contacte economice strânse cu Rusia. Iar gazul este principala legătură.

Înainte de invazia rusă în Ucraina, Austria importa 80% din gazul său din Rusia. După începerea războiului, această cotă a scăzut, bineînțeles, dar în decembrie 2022 a atins din nou un nivel foarte ridicat: în acea lună, Austria a importat 71% din gazul său din Rusia. Deși această cotă a scăzut din nou la 47% în luna următoare, cifrele arată că Austria nu este suficient de liberă de gazul rusesc.

Guvernul austriac susține că și-a stabilit un obiectiv clar: să fie complet independent de gazul rusesc până în 2027. Problema este că contractul dintre gigantul rus Gazprom și compania energetică austriacă OMV, din care o treime este deținută de statul austriac, este valabil până în 2040.

Gerhard Mangott, profesor la Universitatea din Innsbruck și expert în ceea ce privește Rusia, se îndoiește că Austria va atinge acest obiectiv:

"Probabil, guvernul a decis să accepte că Rusia va rămâne un furnizor important de gaze pentru Austria pentru o perioadă lungă de timp și nu cred că nu va mai exista gaz rusesc în Austria până în 2027. Mai ales că există acest contract în vigoare, care stipulează că, chiar dacă livrările de gaze nu au loc, ele trebuie plătite. Dacă guvernul  va putea sau nu să iasă din acest contract prin intermediul instanțelor de judecată, depinde de conținutul contractului. Noi, experții, nu știm acest lucru, pentru că contractul este secret".

Detaliile acestui contract par să fie cunoscute doar de OMV, care susține că contractul semnat cu Gazprom nu îi permite să se retragă. Cancelarul Karl Nehammer a precizat că nici propriul său guvern nu cunoaște conținutul contractului...  

O dezbatere confiscată?

În afară de sectorul energetic, în ultimele săptămâni s-a vorbit mult în Austria despre o bancă, a doua ca mărime din țară: RBI, Raiffeisen Bank International. Această bancă este încă activă în Rusia și... profitabilă. RBI a anunțat profituri record de 3,6 miliarde de euro pentru anul 2022, din care 60% provin de la filiala sa din Rusia.

Trebuie spus că RBI este una dintre puținele bănci prezente în Rusia care mai sunt autorizate să participe la sistemul Swift, din care multe bănci rusești sunt excluse. Din cauza acestei activități, OFAC, autoritatea americană de sancțiuni, a trimis un chestionar către RBI la începutul anului 2023 pentru a o interoga cu privire la acțiunile sale în Rusia. Cu toate acestea, RBI, la fel ca toate companiile austriece, susține că respectă sancțiunile întocmai.

Subiectul este de mare importanță, dar el nu este discutat cu adevărat în Austria. "La fel cum nu se discută despre contractul OMV, nu se discută nici despre RBI", regretă Gerhard Mangott: "Acest lucru se datorează parțial faptului că Raiffeisen este strâns legată de principalul partid de guvernământ, partidul conservator. Partidul vrea să evite orice ar putea dăuna financiar RBI și dorește ca întreprinderile austriece care sunt active în Rusia să rămână pe piața rusă. Pentru aceasta, au nevoie de RBI. Se creează impresia că guvernul mizează pe faptul că războiul se va încheia la un moment dat și că atunci vom putea începe să facem afaceri ca înainte și că, între timp, trebuie făcut totul pentru a evita ruperea legăturilor comerciale cu Rusia".

Dacă dezbaterea nu are loc de partea conservatorilor aflați la putere, ea nu are loc nici în opoziție. Mai ales nu de partea FPÖ, partidul de extremă dreapta, care conduce în prezent în intențiile de vot, conform sondajelor. În 2016, acest partid a semnat un acord de cooperare pe cinci ani cu partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită. În 2021, FPÖ, condus acum de Herbert Kickl, a declarat că acordul nu a fost reînnoit.

Ce anume conținea acest acord?

În ultimele săptămâni parlamentarii au adresat această întrebare FPÖ, dar acesta a refuzat să răspundă. Un lucru este cert: partidul de extremă dreapta nu a renunțat la pozițiile sale pro-rusești.

Încă de la începutul războiului, Herbert Kickl a fost un critic deschis al sancțiunilor europene împotriva Rusiei, așa cum a făcut-o din nou recent, la începutul lunii martie, când a fost primit la Budapesta de premierul ungar, Viktor Orban.

Deși Verzii, care guvernează alături de conservatori și de micul partid liberal Neos, încearcă să inițieze o dezbatere privind continuarea legăturilor economice ale Austriei cu Rusia, este clar că marile partide austriece nu doresc acest lucru, existând riscul de a izola Austria pe scena europeană.

 

Traducere de Axenia DOCIU după articolul publicat de rfi.fr