Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia: statul preia controlul asupra exporturilor de cereale. Investitorii străini nevoiți să se retragă

siloz_cereale.jpg

Camion descarcând cereale
Sursa imaginii: 
REUTERS/Eduard Korniyenko via rfi.fr

Viterra, Cargill, iar acum Louis Dreyfus... Marile companii exportatoare de cereale își restrâng tot mai mult activitățile de pe piața rusească. Cauza? Condițiile comerciale tot mai complicate pe care le impune Rusia.

Numărătoarea inversă a început. De la 1 iulie, acești  giganți ai comerțului cu cereale își vor sista una din principalele activități întreprinse pe teritoriul Rusiei, care consta în cumpărarea cerealelor de la fermele rusești, transportarea și depozitarea lor în silozuri înainte de a fi expediate.

Ieșirea de pe piața rusească nu înseamnă însă că nu vor mai cumpăra grâu rusesc. Cargill a anunțat deja oficial intenția de a-și continua "a doua" activitate din această țară, și anume transportarea cerealelor din porturile rusești. Alți comercianți ar trebui, de asemenea, să continue să cumpere și să vândă grâu rusesc. "Nu se pot lipsi de cerealele rusești dacă vor să își aprovizioneze în continuare noii clienți din Arabia Saudită sau Egipt", explică Damien Vercambre de la compania Intercourtage.

Cu toate acestea, pentru comercianții care sunt, poate, de mult timp prezenți pe această piață, dar care se confruntă cu o situație complicată de mai mulți ani, este sfârșitul unui capitol din istoria activității lor.

Autoritățile au introdus o taxă suplimentară pentru comercianții străini și cote suplimentare  de export, în timp ce companiile rusești au început să preia controlul asupra exportului de cereale, în special banca de stat VTB, care are influență asupra transportului feroviar și silozurile din porturi.

În ultimele săptămâni, încordarea a crescut odată cu teama că Rusia va plafona prețurile, aceasta fiind, poate, și cauza deciziei marilor exportatori de a face, într-un final, pasul înapoi. "Cu siguranță a fost nevoie de multă presiune pentru ca o companie ca Viterra, care a investit mult în Rusia, să se retragă", spune una din sursele rfi.fr.

Anunțurile făcute de Cargill, Viterra și Louis Dreyfus nu înseamnă că va exista mai puțin grâu rusesc pe piața mondială în anul următor, mai ales că ultima recoltă a fost printre cele mai bogate din istorie și vor rămâne stocuri uriașe în țară.

Însă preluarea sectorului exportului de cereale de către Rusia ar putea însemna mai puțină flexibilitate pe piețe și negocieri mai strânse privind prețurile.

Traducere de Cornelia Mohora după articolul publicat de RFI.