Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nu vreți să începeți invers? Mai întâi, să reformați statul și apoi să măriți taxele și impozitele

palatul-victoria.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Economedia și G4Media.ro au publicat o sinteză a raportului Băncii Mondiale referitor la sistemul fiscal românesc. Banca Mondială este consultant pe această temă în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Raportul Băncii Mondiale propune o serie de soluții fiscale pe care Guvernul actual sau cel viitor pot fi tentate să le aplice mai ales în contextul în care se caută soluții pentru echilibrarea bugetului de stat. Astfel, propunerile Băncii Mondiale pot fi surprinzătoare, pentru că analiza recomandă fără sfială un set de creșteri de taxe și impozite. Desigur, politicienii români se vor feri să mărească impozitele sau taxele, dar nu este imposibil ca situația bugetului să îi oblige să o facă.

Așadar, analiza Băncii Mondiale pleacă de la constatarea că, de-a lungul timpului, în România s-au creat regimuri fiscale preferențiale, cote diferite și reduse de TVA și un nivel scăzut al impozitului pe veniturile personale, respectiv pe salarii.

Recomandările referitoare la reformarea sistemului fiscal vor produce multe nemulțumiri în mediul de afaceri. Se pleacă de introducerea impozitului progresiv pe veniturile angajaților și pe cele ale companiilor și se continuă cu eliminarea scutirilor de impozit pe venit pentru salariații din sectorul de IT, agricultură și construcții. Este o măsură care vine în spiritul cerințelor PNRR de a aplica un tratament fiscal egal pentru toate domeniile și pentru toți salariații. Doar că rămâne de văzut în ce măsură Guvernul va avea curajul să retragă facilitățile fiscale cu care mediul economic din domeniile respective s-a obișnuit și pe care le consideră esențiale pentru păstrarea forței de muncă.

Apoi, Banca Mondială are o recomandare inedită și anume desființarea contribuției de sănătate de 10% și finanțarea asistenței medicale prin impozitarea generală. Este o idee care merită o dezbatere separată, pentru că poate avea avantaje și dezavantaje. De asemenea, este propusă creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%. La fel, este recomandată trecerea de la un sistem de impozitare a proprietății bazat pe suprafață la unul care să țină cont de valoarea de piață.

Sunt multe alte propuneri de modificare a sistemului fiscal, printre care și eliminarea cotelor reduse de TVA, majoritatea dintre acestea discutându-se intens, în ultimii ani.

În același timp, în ceea ce privește reforma statului, Banca Mondială recomandă continuarea reformei pensiilor, inclusiv a pensiilor speciale, restructurarea sistemului de salarizare din sectorul public pentru a pune accent pe performanță și echitate și introducerea bugetării pe programe.

De aici începe marea problemă. Adică, modificările fiscale și creșterile de taxe sau impozite ar afecta companiile și consumatorii. De ani de zile, antreprenorii achită nota de plată a crizelor. Creșterile de taxe sau impozite, birocrația, lipsa digitalizării au măcinat conturile, timpul sau nervii oamenilor de afaceri. Crizele pe care economia le-a traversat în ultimele trei decenii au afectat multe sectoare de business și multe companii au fost obligate să își restrângă activitatea sau să disponibilizeze personal.

În tot acest timp, la stat nu s-a întâmplat nimic. Cu excepția, reducerii de salariu cu 25% operată în anul 2010, în timpul crizei economice, salariații bugetari nu au fost deranjați cu nimic. De altfel, o dată cu revenirea după criza din 2008-2010, bugetarii și-au primit salariile înapoi și mai mult decât atât. Statul român nu a reușit să facă nicio reformă vizibilă. Recomandările din raportul Băncii Mondiale sunt promise de ani de zile, dar, de fapt, nu se întâmplă nimic. A venit momentul ca politicienii să procedeze invers: să facă mai întâi reforma din sistemul bugetar și abia apoi să crească taxele și impozitele pentru mediul de afaceri și consumatori. Doar în felul acesta mediul economic va putea suporta o creștere a taxelor și impozitelor.

 
Nu vreți să începeți invers? Mai întâi, să reformați statul și apoi să măriți taxele și impozitele