
Politică
Cum poate Summitul CPE schimba viața moldovenilor?
_beneficii_1920x1080px.png

Potrivit autorităților, printre beneficiile evenimentului istoric ce urmează să aibă loc în R.Moldova sunt vizibilitate internațională și atragerea investițiilor. ”Am reușit să atragem cei mai importanți lideri europeni la noi acasă, iar aceasta ne oferă numeroase oportunități de promovare. Dezvoltarea relațiilor economice cu statele europene va avea drept rezultat atragerea unor investiții considerabile pentru țara noastră”.
Până în prezent, peste 40 de șefi de stat și de guvern, dar și lideri europeni și-au confirmat participarea la cea de-a doua reuniune a Summitului Comunității Politice Europene.
Venituri generate de eveniment - în afară de cetățeni, și agenții economici locali vor beneficia de venituri generate direct de eveniment – hoteluri, restaurante, vinării, obiective turistice și culturale. De asemenea, stimularea turismului - vizibilitatea internațională generată de Summitul CPE, ne va asigura un flux mai mare de turiști pe viitor, fapt ce va contribui la creșterea industriei ospitaliere din țara noastră, afirmă autoritățile responsabile de desfășurarea summitului la Bulboaca.
Accelerarea procesului de aderare europeană – faptul că a doua reuniune a CPE va avea loc în Republica Moldova, reprezintă un puternic semnal de susținere din partea Europei. ”Comunitatea Politică Europeană este un catalizator în procesul nostru de aderare la UE, o platformă foarte bună pentru a face tranziția de la Parteneriatul Estic la acel proiect de extindere a Uniunii Europene”, mai spun oficialii moldoveni. Promovarea securității regionale - evenimentul reprezintă un sprijin diplomatic important într-o perioadă dificilă, fiind un mesaj clar că Moldova nu este singură și are parte de susținerea puternică a partenerilor săi; Dezvoltarea relațiilor economice cu statele europene - întărirea legăturilor cu parteneri europeni, astfel încât să câștigăm un acces mai mare pe piața europeană pentru producătorii noștri, iar sistemele energetice și de transport să fie mai bine conectate cu cele ale Europei; Susținere din partea comunității europene - Republica Moldova, din punct de vedere geopolitic, are nevoie de Uniunea Europeană pentru ca cetățenii să fie în siguranță și să rămână liberi, într-o societate democratică”, punctează autoritățile de la Chișinău.
În acest an, Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, reunind, în premieră, aproape 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Summitul va avea loc la o vinărie privată din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.
Precizăm că, Primăriile din Moldova vor arbora drapelul UE pe edificiile lor, în ziua Summitului CPE. ”Pentru a susține dorința națională de a fi parte din marea familie europeană, Ministerul Culturii va oferi cu titlu gratuit, primăriilor din întreaga țară, drapelul Uniunii Europene și cel al Republicii Moldova. Prin acest simbol celebrăm identitatea noastră europeană și spunem ”Bun-venit, Europa, la noi acasă!”.
Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.