Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Investiție chineză de peste 1 miliard de euro la Debrecen, în Ungaria

eve_china_lithium.jpg

Sursa imaginii: 
evlithium.com

Compania chineză Eve Power va investi 400 de miliarde de forinți (cca 1,1 miliarde euro) în construcția unei fabrici de baterii pentru automobile electrice în orașul Debrecen, din estul Ungariei, a anunțat recent ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto.

Potrivit ministrului, este vorba de prima astfel de fabrică a grupului chinez din Europa de Est și ea este destinată să acopere cererea de baterii pe bază de Litiu în special din partea grupului german BMW, care la rândul său construiește o uzină de autoturisme în apropiere, precizează publicația maghiară Nepszava.

Fabrica de la Debrecen a grupului chinez va ocupa o suprafață totală de 45 de hectare, va asigura 1000 de locuri de muncă și ar urma să înceapă producția în 2026.

Mai multe partide de opoziție din Ungaria, au anunțat că vor reclama acordul guvernului ungar cu compania chineză la Comisia Europeană, din motive de protecția mediului. Plângerile se bazează pe rapoartele mai multor specialiști în protecția mediului din care rezultă că pânza freatică din zona orașului Debrecen este grav afectată de schimbările climatice din ultimii ani și nu va face față consumului enorm de apă pe care-l presupune funcționarea fabricii chineze, care nu este singurul obiectiv industrial din zonă.

 

Slovacia are guvern de tehnocrați

Guvernul interimar condus de premierul Eduard Heger a demisionat luni, iar Președinta Republicii Slovacia, a anunțat formarea unui guvern de tehnocrați, condus de Ludovit Odor, fost guvernator adjunct al Băncii Naționale, transmite publicația Actuality.

Noul guvern trebuie să primească votul de încredere al Parlamentului în următoarele 30 de zile.

Odor face parte din minoritatea maghiară din Slovacia, nu este afiliat nici unui partid politic și a promis că nici unul din cei 15 miniștri ai săi nu va candida la viitoarele alegeri.

”Nu trebuie să așteptați miracole de la noi, dar vă puteți baza pe faptul că vom asigura funcționarea corespunzătoare a statului”, a spus noul premier.

Slovacia a fost condusă de un guvern interimar din 15 decembrie anul trecut, când guvernul de coaliție condus de Eduard Heger a fost demis printr-o moțiune de cenzură votată în Parlament.

Mandatul noului guvern se referă în principal la stabilizarea situației economice a țării, adoptarea legii bugetului pe anul în curs și pregătirea alegerilor anticipate, programate pentru 30 septembrie a.c.

 

Polonia : Din nou despre pedeapsa capitală

După ce un băiețel de 8 ani a decedat recent într-un spital din Polonia ca urmare a violenței domestice, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat într-o conferință de presă că, personal, ar fi în favoarea reintroducerii pedepsei cu moartea, transmite publicația niezalezna.pl.

”Personal, sunt în favoarea pedepsei cu moartea, dar aceasta a fost abolită în toate țările din Europa. În aceste circumstanțe cred că trebuie să ne concentrăm pe înăsprirea sancțiunilor prevăzute în prezent în Codul Penal care se referă la maltratarea copiilor”, a spus premierul.

El a anunțat că l-a însărcinat pe ministrul justiției să se ocupe de acest subiect ”cât mai urgent”.

Din primele cercetări ale organelor abilitate, rezultă că băiețelul de 8 ani, pe care îl chema Kamil, era în mod regulat maltratat de tatăl vitreg și de mama sa, la domiciliul acestora din orașul Katowicze. Potrivit tatălui biologic al copilului, tatăl vitreg este cel care îl stropea cu apă fierbinte sau îl așeza pe cuptorul încins. Copilul era spitalizat, cu arsuri grave pe corp, de mai bine de o lună, fiind adus la spital cu elicopterul, în data de 3 aprilie a.c.

 

Au contribuit la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Sara Opauszki

Jozef Žigo - Slovacia

Agnieszka Kuśmierz -Polonia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 16 mai 2023