Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE vrea să sancționeze ”plăcile turnante” ale Rusiei, dar nu toți membrii sunt pe aceeași linie

petrolier_flota_fantoma.jpg

Petrolierul Suez Fury, sub pavilion liberian, în golful Nakhodka, Rusia, 4 decembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Tatiana Meel/Reuters via rfi.fr

Uniunea Europeană se pregătește pentru un nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, al 11-lea. De data aceasta, Bruxelles-ul ia în considerare sancționarea entităților din afara Rusiei care ajută Moscova în efortul său de război. Ar fi un pas fără precedent în abordarea sancțiunilor. Însă, mai întâi, trebuie să găsească un acord între cele 27 de țări ale UE. Ceea ce nu este tocmai simplu...

Rusia folosește țări terțe pentru a eluda interdicțiile de export ale UE și a face rost de materialele necesare pentru a-și susține efortul de război. Sunt țări care nu au aderat la sistemul de sancțiuni impuse Rusiei de către puterile occidentale și care servesc ca rute de tranzit și piețe intermediare.

Prin instrumentul propus de Comisia Europeană ar urma să fie interzise exporturile de bunuri către aceste țări suspectate de eludarea sancțiunilor.

Este vorba despre țările care își sporesc substanțial achizițiile de bunuri din UE care ajung în cele din urmă în Rusia.

Conform unui studiu al European Policy Center, un tihink-thank cu sediul la Bruxelles, printre țările vizate s-ar putea număra vecinii Rusiei din Asia Centrală și Caucaz, China, Turcia sau Emiratele Arabe Unite.

De exemplu, exporturile de vehicule din UE către Rusia au scăzut cu 78% în 2022, în timp ce exporturile din UE către Kazahstan au crescut cu 268%.

Pentru prima dată, Comisia Europeană a propus includerea pe lista neagră a șapte companii chinezești acuzate de furnizarea de componente interzise către sectorul militar al Rusiei, deși lista nu a fost încă confirmată oficial, potrivit European Policy Center

Cu toate acestea, amenințarea Chinei de a impune măsuri compensatorii și reticența unor membri ai UE de a înrăutăți relațiile economice cu Beijingul ar putea constitui un obstacol.

Unele țări, cum ar fi Polonia sau țările baltice, doresc ca Bruxelles-ul să acționeze cât mai repede. Altele, însă, se tem că UE merge prea departe.

Potrivit unei analize a Politico Europe, Germania, cel mai mare exportator european, conduce grupul țărilor precaute.

Publicația citează un înalt oficial european care se întreabă dacă ne putem permite cu adevărat să ne facem și mai mulți dușmani în lumea de astăzi.

Adepții conduitei reținute se tem că simpla numire a țărilor care sprijină Rusia ar duce la umilirea lor și ar afecta relațiile diplomatice, de exemplu cu Beijingul, și chiar ar împinge alte țări, de exemplu pe cele din Asia Centrală, în brațele Rusiei sau ale Chinei.

În schimb, Germania a propus propriul plan pentru a împiedica bunurile de înaltă tehnologie din UE să ajungă în Rusia prin intermediul unor țări intermediare. În loc să lovească țările care permit ca bunurile sancționate să fie reexportate în Rusia, Berlinul propune ca sancțiunile să se concentreze asupra companiilor, potrivit unui document de discuție consultat de publicația europeană.

Cu toate acestea, oficialii Comisiei Europene avertizează că propunerea germană ar fi dificil de aplicat. Compania cumpărătoare ar putea revinde către mai multe firme fantomă înainte de a exporta bunuri în Rusia sau ar putea apărea sub un alt nume, ceea ce ar duce la un joc de-a șoarecele și pisica.

Bruxelles-ul dorește să vizeze și așa-numita flotă fantomă de petroliere care transportă țiței rusesc în întreaga lume, o chestiune sensibilă pentru națiuni maritime precum Grecia și Malta.

O a treia problemă spinoasă o constituie lista companiilor private pe care Ucraina le numește "sponsori de război" și care include o serie de companii europene.

Atât Ungaria, cât și Grecia doresc ca unele dintre companiile lor să fie eliminate de pe această listă înainte de a accepta pachetul, au declarat diplomații. OTP Bank din Ungaria este deosebit de sensibilă pentru Budapesta, a declarat ministrul ungar de externe Péter Szijjártó la începutul acestei luni...

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 22 mai 2023