Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa Plus: Grupul german Hansgrohe investește în Serbia

hansgrohe_serbia.jpg

Președintele Alexandr Vucic și reprezentanții grupului german Hansgrohe inaugurează fabrica de la Valjevo, Serbia, 27 iunie 2023
Sursa imaginii: 
hansgrohe-group.com

Producătorul german de instalații sanitare Hansgrohe a inaugurat recent în zona industrială  a orașului Valjevo, vestul Serbiei, o fabrică de robinete pentru baie și bucătărie, o investiție de cca 85 de milioane de euro, transmite postul TV de știri N1.

La ceremonia de inaugurare a fost prezent și președintele Serbiei, Alexandr Vucic, precizează sursa citată.

Pentru început fabrica asigură 50 de locuri de muncă, urmând ca până în 2028 aici să lucreze 1000 de angajați, potrivit angajamentului investitorului german. De asemenea, ”Hansgrohe se obligă să realizeze la fabrica din Valjevo investiții materiale și imateriale de încă cel puțin 85 de milioane de euro până la sfârșitul anului 2027”, după cum precizează sursa citată.

”Această uzină reprezintă cea mai importantă investiție a companiei Hansgrohe din ultimii 120 de ani. Sunt foarte mulțumit că Valjevo a câștigat un investitor cu o asemenea experiență și că Serbia a câștigat un important exportator.  Produsele Hansgrohe se găsesc în cele mai importante edificii din lume, cum ar fi Burj Khalifa, iar de azi aceste produse vor fi realizate și la Valjevo”, a spus în discursul său președintele Vucic.

Kosovo: Un avertisment din partea Consiliului European

Consiliul European condamnă tensiunile interetnice din Nordul Kosovo și cere atât Serbiei cât și Kosovo să ia măsuri ferme pentru încetarea imediată a violențelor. ”În absența acestor măsuri vor exista consecințe negative pentru ambele părți”, se arată într-un document care urmează a fi aprobat în cadrul reuniunii CE care are loc joi și vineri la Bruxelles, relatează agenția kosovară de știri Koha.

În nordul Kosovo violențele au izbucnit în luna mai a.c., după ce un scrutin pentru alegerea primarilor din mai multe localități a fost boicotat de minoritatea sârbă, care ulterior a organizat manifestații prin care a încercat să blocheze instalarea în funcții a primarilor de origine albaneză aleși.

Tensiunile au culminat cu ciocniri violente nu doar cu poliția kosovară ci și cu soldații din misiunea NATO pentru menținerea păcii, KFOR. S-au semnalat focuri de armă și s-au folosit chiar și grenade de mână, înregistrându-se mai mulți răniți, reamintește sursa citată.

Pe ordinea de zi a reuniunii CE de la Bruxelles figurează de asemenea o declarație oficială comună privind susținerea și accelerarea procesului de aderare la UE a statelor candidate din Balcanii de Vest, inclusiv a Serbiei și a Kosovo.

Macedonia de Nord: Guvernul va majora salariile profesorilor, dar nu știe când...

Salariile din învățământ vor fi majorate cu cca 10%, dar încă nu se știe exact când și în ce condiții, a declarat ministrul educației și științelor, Yeton Shaquiri, într-un răspuns la întrebarea pe această temă a redactorilor agenției de știri Meta.

Răspunsul la întrebarea dacă profesorii vor avea salarii mai mari este și da și nu (!) Totul este în mișcare. Vom vedea ce sistem de remunerare vom aplica și apoi vom vedea de când se va aplica măsura majorării”, a declarat oficialul.

Pe de altă parte, liderul Confederației sindicale din învățământ, științe și cultură, Yakim Nedelkov, spune că majorarea a fost negociată și va fi de ”cca 10%”. ”Nu mai așteptăm decât aprobarea ministrului de finanțe”, a subliniat el.

Salariul de bază pentru un profesor de școală primară din Macedonia de Nord este în prezent de 29 000 de dinari (cca 460 de Euro). În urma manifestațiilor de protest de anul trecut, salariile din învățământ au fost majorate cu 4000 de dinari (cca 64 de euro) și apoi, în februarie a.c., cu încă 1000 de dinari (cca 16 euro), amintește sursa citată.

 

Au contribuit la redactarea Revistei Presei Europa Plus:

Mladen Milosavljević - Serbia

Liridona Gashi - Kosovo

Martina Mitevska – Macedonia de Nord

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 30 iunie 2023