Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia pretinde că rezolvă o problemă pe care tot ea a creat-o: avertismentul UE pentru țările în curs de dezvoltare (Reuters)

cargo_cereale.jpg

Nava cargo TQ Samsun, sub pavilion turcesc, încărcată cu cereale, în apropiere de strâmtoarea Bosfor, 17 iulie 2023
Sursa imaginii: 
REUTERS/Yoruk Isik

 Uniunea Europeană a avertizat țările în curs de dezvoltare că Rusia oferă cereale ieftine „pentru a crea noi dependențe prin exacerbarea vulnerabilităților economice și a insecurității alimentare globale", potrivit unei scrisori trimise luni de șeful politicii externe a UE, Josep Borrell țărilor în curs de dezvoltare și țărilor din Grupul celor 20, citate de Reuters și hotnews.ro.

El afirmă că este nevoie de presiuni pentru ca Moscova să revină la acordul care a permis până acum exportul sigur de cereale din Marea Neagră și să înceteze să mai vizeze infrastructura agricolă a Ucrainei.

Acordul privind Marea Neagră a fost negociat în iulie 2022 de către Națiunile Unite și Turcia pentru a contribui la atenuarea unei crize alimentare globale ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

După ce a renunțat luna trecută la acord, Rusia a început să atace porturile ucrainene și infrastructura de cereale din Marea Neagră și de pe Dunăre, iar prețurile globale ale cerealelor au crescut brusc.

„În timp ce lumea se confruntă cu perturbarea aprovizionării și creșterea prețurilor, Rusia abordează acum țările vulnerabile cu oferte bilaterale de transport de cereale la prețuri reduse, pretinzând că rezolvă o problemă pe care tot ea a creat-o", spune Borrell.

„Aceasta este o politică cinică de utilizare deliberată a alimentelor ca armă pentru a crea noi dependențe prin exacerbarea vulnerabilităților economice și a insecurității alimentare globale", a adăugat el.

Accesul la SWIFT, o mare dorință a Moscovei

Președintele rus Vladimir Putin le-a spus liderilor africani săptămâna trecută că Rusia este pregătită să înlocuiască exporturile de cereale ucrainene către Africa, atât pe bază comercială, cât și de ajutor, pentru a îndeplini ceea ce el a spus că ar fi ”rolul critic al Moscovei în securitatea alimentară globală”, comentează Reuters.

Rusia a afirmat că, dacă vor fi îndeplinite cererile de îmbunătățire a propriilor sale exporturi de cereale și îngrășăminte, va lua în considerare resuscitarea acordului de la Marea Neagră.

Una dintre principalele cereri ale Moscovei este ca Banca Agricolă Rusă să fie reconectată la sistemul internațional de plăți SWIFT, pe care UE a întrerupt-o în iunie 2022.

„UE nu a precupețit niciun efort pentru a se asigura că sancțiunile nu au niciun impact asupra securității alimentare a țărilor terțe. Nu există sancțiuni asupra exporturilor de alimente și îngrășăminte ale Rusiei către țări terțe", a scris Borrell.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat luna trecută că oficialii ONU au „negociat recent o propunere concretă" cu Comisia Europeană pentru a permite unei filiale a Băncii Agricole Ruse să recâștige accesul la SWIFT.

Borrell nu a menționat această propunere în scrisoarea sa. El a declarat că UE va „continua să sprijine eforturile neobosite" ale Națiunilor Unite și ale Turciei pentru a relansa acordul privind cerealele din Marea Neagră.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, prezidează joi o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema foametei și a insecurității alimentare globale cauzate de conflicte, mai reamintește Reuters.