
Politică
Zeci de proiecte cu fonduri europene din zona de Nord Est reziliate
fonduri_europene_bani.jpg

Directorul Agentiei de Dezvoltare Regionale Nord Est, Vasile Asandei în dialog cu Violeta Cincu:
- Exercițiul bugetar 2014 -2020 se va încheia la 31 decembrie 2023. Suntem în plin proces de finalizare a implementării unui mare număr de proiecte. Exercițiul acesta 2014 -2020 a fost afectat de mai multe probleme. În primul rând de o întârziere cu care a început. Vă amintesc că am început cu o întârziere de circa doi ani. Practic, exercițiul a început în 2016 și nu la 1 ianuarie 2014.
Apoi evenimentele din această perioadă evident că au afectat proiectele. Vorbim de pandemie, creșterea prețurilor la materialele de construcție și războiul din Ucraina. Și din acest motiv au apărut acte normative care au încercat să diminueze efectul negativ al acestor evenimente.
Spre exemplu, în cazul creșterii costurilor la materiale de construcții și la alte componente au apărut două ordonanțe de urgență. OUG 15 și OUG 64 au ajutat beneficiarii să ajusteze aceste costuri. Ceea ce a avut un impact și în procesul de gestionare a proiectului. Au trebuit făcute o mulțime de acte suplimentare, acte adiționale și calcule. Toate astea au dus la întârzieri. În acest moment sunt foarte multe proiecte în plin proces de implementare și vor fi și proiecte care nu se vor finaliza la sfârșitul acestui an. Din păcate.
- Dacă e să trageți linie, mai avem mai puțin de patru luni până în momentul în care se pune punctul final exercițiului bugetar 2014 2020. Câte proiecte finalizate, câte nefuncționale?
- Există undeva în jur de 700 de proiecte care au fost finalizate deja și care se vor finaliza până la sfârșitul anului. Există circa 60 de proiecte care vor fi etapizate. Asta înseamnă că dintr-un proiect, o parte rămâne finanțată din exercițiul 2014-2020 și o altă parte va fi finanțată din exercițiul 2021-2027.
Va fi un număr de proiecte reziliate, câteva zeci care, din păcate, în acest moment nu au aproape nimic făcut. Nu are rost să le mai începem.
Mai există două categorii de proiecte. Proiectele nefinalizate care vor fi terminate în cursul anului 2024 pe cheltuiala beneficiarilor. Să zicem că avem un proiect care a ajuns la 90 % . Dar nu reușesc să îl termine până în 31 decembrie. Beneficiarul își asumă că îl termină el pe cheltuiala lui în cursul anului 2024.
Și mai există încă o categorie de proiecte nefuncționale. Tot așa nu sunt finalizate la 31 decembrie. Vor fi terminate pe banii beneficiarului, dar într-o perioadă mai lungă. Sunt de obicei proiecte mai mari care nu se pot finanța din altă sursă. Este o presiune mare pe sistem și pe beneficiar în acest moment.
- Dacă vorbim de proiectele reziliate. Care ar putea fi cauza cea mai frecventă?
- Proiectele reziliate au avut în principal următoarele cauze. În primul rând imposibilitatea realizării proiectelor tehnice din diverse motive. Licitații repetate de nenumărate ori pentru că nu s-au prezentat proiectanții. Imposibilitatea realizării lucrărilor. Tot așa am avut cazuri în care au fost 10 -15 încercări de licitații. Licitații la care nu s-a prezentat mimeni.
Sunt situații în care obiectul proiectului s-a schimbat. Și asta mai ales în mediul privat. Cei care au solicitat acum câțiva ani un anumit echipament sau o anumită dotare și a devenit caducă la momentul implementării proiectului.
Sunt și cauze obiective care țin de piață, de evoluția pieții. Sunt și cauze subiective care țin de capacitatea beneficiarilor de a face toate aceste proceduri în timp util.Toate proiectele care sunt sub 5 % realizări la luna septembrie 2023 nu au nici o șansă să fie finalizate sau continuate în exercițiul viitor.
- Vorbim de exercițiul financiar 2014- 2020. Ne puteți da câteva exemple de proiecte finalizate și lucrări care nu au reușit să fie duse la bun sfârșit?
- Sunt câteva proiecte de mare amploare. Spre exemplu, avem așa numitele axe rutiere. În exercițiul acesta noi am finanțat drumuri județene care s-au constituit în patru mari axe rutiere. Respectiv un drum de la Piatra Neamț la Bacău, unul de la Suceava la Iași, unul de la Botoșani la Iași și unul de la Vaslui la Iași.
Cel mai avansat și care va fi finalizat primul este cel de la Botoșani la Iași. Consiliul Județean Botoșani în principal - și cu o mică contribuție de la Consiliul Județean Iași - aproape a finalizat acest drum care leagă 26 de comunități și 20.000- 30.000 de locuitori vor avea acces la o cale rutieră mult mai bună.
Și drumul Piatra Neamț -Bacău este într-un stadiu avansat și sperăm că va fi finalizat până la sfârșitul anului. Și aș da un exemplu și dintr-o altă zonă. Spitalul de Copii din Iași care este un spital mare - cel mai mare din țară - și care a fost finalizat în această toamnă.
Există desigur, și proiecte care s-au mișcat mai greu. Mi-ar fi destul de greu să spun acum că sunt proiecte cu risc major. Pentru că încă mai avem câteva luni până la sfârșitul anului. Există totuși, spre exemplu, un proiect care nu se va implementa. Este vorba despre tramvaiul din Botoșani. Din diverse motive au fost mari întârzieri și la un moment dat s-a și renunțat efectiv la implementarea acelui proiect. Poate că este și o veste bună în sensul că va fi un alt tip de transport public electric în municipiul Botoșani...