Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul își asumă răspunderea în Parlament pe pachetul de măsuri fiscale

parlamentul_romaniei_0_0_1.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Camera Deputaților

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, marţi, de la ora 18,00, în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare.

Decizia a fost luată de Birourile Permanente reunite, potrivitt Agerpres. Conducerile celor două Camere ale Parlamentului au stabilit şi ca senatorii şi deputaţii să poată depune până la ora 13,00 amendamente la proiectul adoptat de Executiv. Guvernul a adoptat luni, în şedinţă, proiectul privind măsurile fiscal-bugetare, potrivit G4media.ro

Guvernul a adoptat luni proiectul de lege cu măsurile fiscale pentru care își va angaja răspunderea în Parlament. Procedura presupune adoptarea rapidă, fără dezbatere parlamentară.

Senatorii și deputații au însă dreptul să trimită Guvernului amendamente la proiectul depus, iar Executivul decide dacă acceptă vreuna dintre propuneri. Apoi premierul prezintă în ședința comună a Parlamentului forma finală pentru care își angajează răspunderea.

În termen de 3 zile de la asumarea răspunderii, parlamentarii pot depune o moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului. Dacă moțiunea de cenzură nu este adoptată, proiectul de lege se consideră adoptat, iar măsurile intră în vigoare.

Cabinetul Ciolacu dorește ca noile măsuri fiscale să intre în vigoare peste câteva zile, chiar de la 1 octombrie.

USR a anunțat inițierea unei moțiuni de cenzură, pentru depunerea căreia are nevoie de 117 semnături. Însă moțiunea de cenzură nu are șanse să treacă la vot. Pentru a fi adoptată, este necesar ca jumătate plus unul din numărul total de parlamentari să voteze pentru, în condițiile în care PSD și PNL au aproape 60% din parlamentari. În plus, cel mai probabil nici UDMR nu se va alătura demersului, după ce Guvernul i-a admis principala solicitare și a eliminat din proiectul de lege prevederea care limita la 2,5% din veniturile proprii cheltuielile primăriilor cu spectacole, concerte, festivaluri, evenimente sportive.

Totuși, USR încearcă să blocheze adoptarea noilor măsuri și prin sesizarea Curții Constituționale. „Vom ataca la Curtea Consituţională acest pachet, de altfel este măsura efectivă şi eficientă de a-l stopa şi sper că se mai găseşte raţiune şi patriotism la Curtea Constituţională, pentru că vom avea o motivaţie extrem de puternică”, a declarat luni liderul USR, Cătălin Drulă.