Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parchetul European: 576 de dosare, cu daune estimate la 5,4 miliarde de euro, în primele șapte luni de activitate

laura_kovesi_parchetul_european.jpg

Parchetul European condus de Laura Codruța Kövesi și-a prezentat primul bilanț de activitate
Sursa imaginii: 
RFI Romania (arhivă)

Parchetul European, instituție condusă de Laura Codruța Kövesi, anunță că, în primele 7 luni de activitate, a deschis 576 de investigații, cu daune estimate la 5,4 miliarde de euro. Doar 5 puneri sub acuzare în tot acest timp. Potrivit raportului, 44 de anchete au legătură cu România. Prejudiciul ar fi de 1,3 miliarde.

576 de investigații, daune estimate la 5,4 miliarde de euro, sechestre impuse pentru 147 de milioane de euro. Așa arată cifrele generale din primul raport de activitate, pentru perioada 1 iunie – 31 decembrie 2021, publicat de Parchetul European.

Procurorul General Laura Codruța Kövesi arată într-un comunicat de presă că instituția pe care o conduce reprezintă un instrument puternic pentru protejarea banilor europeni.


Sursa imaginii: 
@EUProsecutor

“European nu poate însemna slab! EPPO este un instrument foarte puternic pentru protejarea cheltuielilor, precum și a veniturilor bugetului UE prin intermediul dreptului penal. La 20 de ani de la formarea zonei euro, am creat zona EPPO. Încorporat în sistemul judiciar național din cele 22 de state membre participante, EPPO se află în prima linie de apărare a statului de drept în UE”, declară Kövesi.


Sursa imaginii: 
@EUProsecutor

Cele mai frecvente infracțiuni anchetate de EPPO sunt: 

  • Frauda la cheltuielile din afara achizițiilor (31,8%): utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, incorecte sau incomplete, frecvente în subvențiile agricole.
  • Frauda privind veniturile din TVA (17,6%): fraudă tip carusel, fraudă TVA prin comercianți dispăruți și fraudă TVA comisă în cadrul unei organizații criminale.
  • Frauda cu venituri fără TVA (13,4%): fraudă cu taxele vamale și antidumping.
  • Frauda la cheltuielile de achiziții (11,2%): utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, incorecte sau incomplete, în principal în programele de construcții, deșeuri, tehnologie și dezvoltare HR.
  • Corupție (4%): corupție activă și pasivă a funcționarilor publici.

Cifrele sunt foarte diferite de la țară la țară.

Astfel, Parchetul European anchetează 107 cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în Italia, pagubele estimate fiind de 1,7 miliarde de euro.

În Germania sunt deschise 54 de anchete cu un prejudiciu estimat 701 milioane de euro.

Și Franța este în atenția EPPO cu 29 de dosare în care pagubele se ridică lat 46,1 milioane de euro.

În România, Parchetul European conduce 44 de anchete, cu prejudicii estimate la 1,3 miliarde.


Sursa imaginii: 
@EUProsecutor

 

Instituția condusă de Laura Codruța Kövesi are 95 de procurori europeni delegați care lucrează în 35 de birouri în 22 de state membre și 122 de angajați în biroul central de la Luxemburg. Se concentrează pe investigații complexe, transfrontaliere, privind criminalitatea economică și financiară sofisticată, care implică fonduri europene de peste 10 mii de euro. EPPO a semnat acorduri de lucru cu Comisia Europeană, Eurojust, Europol, OLAF, Curtea Europeană de Conturi, Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții.