Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trump, chemat în fața justiției. Fostul președinte este acuzat de fraudă fiscală

2020-11-27t024553z_1511994560_rc2abk9k1p6d_rtrmadp_3_usa-election-trump.jpg

Donald Trump și trei dintre copiii săi au fost trimiși în judecată, într-un proces civil, pentru fraudă fiscală.
Donald Trump și trei dintre copiii săi au fost trimiși în judecată, într-un proces civil, pentru fraudă fiscală.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Erin Scott

Donald Trump și trei dintre copiii săi au fost trimiși în judecată, într-un proces civil, pentru fraudă fiscală. Potrivit Procurorului General al statului New York, Organizația Trump a înșelat creditorii, asigurătorii și autoritățile prin supraevaluarea valorii proprietăților sale, timp de un deceniu, pentru a beneficia de împrumuturi avantajoase și a plăti mai puține taxe și impozite. Avocaţii lui Donald Trump resping ferm acuzaţiile.

Procurorul general al statului New York, Letitia James, a anunțat ieri că i-a intentat proces,  fostului preşedinte Donald Trump şi a organizaţiei care administrează companiile familiei acestuia. Acuzațiile vizează practici frauduloase referitoare la valoarea activelor.

Dosarul procuraturii a fost construit in trei ani și numără 222 de pagini.

Acţiunea judiciară îl vizează pe fostul preşedinte Donald Trump, Organizaţia Trump, pe trei dintre copiii adulţi ai fostului preşedinte, Donald Trump jr., Ivanka Trump şi Eric Trump, precum şi doi manageri ai companiilor familiei, Allen Weisselberg şi Jeffrey McConney.

“Cu ajutorul copiilor săi și al directorilor săi de la Organizația Trump, Donald Trump și-a umflat în mod fals averea netă cu miliarde de dolari pentru a se îmbogăți pe nedrept și a înșela sistemul“, a transmis procurorul general al statului New York într-un comunicat.

Investigația procuraturii acoperă perioada 2011-2021, timp în care frauda a inclus toate aspectele afacerii Trump, până la proprietățile și terenurile de golf ale acesteia. Organizația Trump și-a înșelat creditorii, asigurătorii și autoritățile fiscale prin supraevaluarea valorii proprietăților sale.

Procurorul Letitia James a declarat că dorește ca inculpații să renunțe la toate beneficiile pe care le-au obținut din fraudă, estimate la 250 de milioane de dolari.

Procesul urmărește, de asemenea, să îi interzică lui Trump și copiilor săi să conducă companii din New York și să împiedice Organizația Trump să se mai implice în tranzacții imobiliare.

"O vânătoare de vrăjitoare", a fost reacția lui Donald Trump la anunțul procuraturii. Avocații fostului președinte american resping la rândul loor acuzațiile.

"Acţiunea nu se bazează nici pe fapte, nici pe lege, ci se concentrează doar pe avansarea agendei politice a procurorului general" din New York, a comunicat avocata Alina Habba, reprezentanta firmei de avocatură a Organizaţiei Trump, conform site-ului Politico.com, citată de Mediafax.

"Este extrem de clar că Oficiul Procurorului General şi-a depăşit autoritatea statutară căutând tranzacţii care nu au avut nicio neregulă. Suntem încrezători că sistemul nostru judiciar nu va accepta acest abuz de autoritate şi aşteptăm să ne apărăm clientul de fiecare dintre acuzaţiile fără fundament ale procurorului", a subliniat Alina Habba.

Dosarul nu are legătură cu descinderile agenţilor Biroului Federal de Investigaţii (FBI) la reşedinţa lui Donald Trump din Mar-a-Lago, Florida.