Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Centrala nucleară Zaporojie, deconectată de la reţea după un atac cu rachete rusești

centrala_nucleara_de_la_zaporojie_ucraina_22_august_2022.webp

Centrala nucleara de la Zaporojie, Ucraina, 22 august 2022.
Centrala nucleara de la Zaporojie, Ucraina, 22 august 2022.
Sursa imaginii: 
REUTERS - ALEXANDER ERMOCHENKO

Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, ocupată de armata rusă, a fost deconectată de la reţeaua electrică ucraineană după un atac cu rachete rusesc, a anunţat joi societatea de stat Energoatom, operatorul nuclear ucrainean, într-un comunicat în care avertizează asupra riscului de producere a unui grav accident, relatează agențiile AFP şi Reuters, citate de hotnews.ro.

„Ultima linie de comunicare între centrala nucleară ocupată din Zaporojie şi reţeaua electrică ucraineană a fost întreruptă din cauza unui atac cu rachete” rusesc, indică Energoatom, precizând că au fost declanşate generatoarele diesel de urgenţă pentru a asigura alimentarea minimă a centralei.

”Generatoarele au suficient combustibil pentru zece zile. Numărătoarea inversă a început...  Dacă nu va fi posibilă reluarea alimentării externe cu energie electrică a centralei, s-ar putea produce un accident cu consecinţe radioactive pentru întreaga lume”, avertizează compania ucraineană.

Oficiali instalaţi de Rusia în partea controlată de Moscova a regiunii ucrainene Zaporojie au declarat că oprirea alimentării cu electricitate a centralei de către compania Energatom reprezintă „o provocare”.

Rusia a lansat la primele ore ale zilei de joi un val masiv de rachete asupra mai multor oraşe din Ucraina, de la Harkov, în nord, la Odesa, în sud, și Jitomîr, în vest, transmit BBC și Al Jazeera. Explozii s-au auzit și în Kiev. Au fost țintite instalaţii de infrastructură energetică şi alte obiective civile, potrivit agenţiilor de presă internaţionale.