Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inspectoratul de Stat în Construcţii - primul pe lista de restructurări a ministrului Cseke Attila

cseke_attila_senator_udmr_guvern_dancila.jpg

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila (Sursa foto: site UDMR)
Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila (Sursa foto: site UDMR)

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și al Administrației va desfiinţa structurile regionale ale Inspectoratului de Stat în Construcţii şi va reduce costurile aferente. Decizia vine după ce premierul Florin Cîțu a cerut fiecărui minister să reformeze structurile din subordine, pentru a eficientiza activitatea și a reduce cheltuielile.

Cseke Attila, anunță prima mare reformă într-o instituție de stat din mandatul guvernului Cîțu. Demnitarul a demonstrat, în urma unei analize, suprapunerea ”evidentă” a atribuțiilor la nivel central, regional și județean, în condițiile în care nivelul regional al Inspectoratului a cheltuit 21,3 milioane de lei în 2020 pentru salarii, sediu, autoturisme și combustibil, costurile facturilor și alte cheltuieli de funcționare.

”Pe lângă suprapunerea evidentă a sarcinilor de îndeplinit, ISC arată o ineficiență clară în organizare, blocaje instituționale în ambele direcții ierarhice determinate de organizarea și funcționarea greșită”, spune ministrul.

Conform organigramei, Inspectoratul de Stat în Construcții are, la nivel național, 1016 posturi, din care 770 sunt ocupate în prezent. 160 dintre aceste posturi sunt la nivelul intermediar, din care 124 sunt ocupate. Instituţia de reglementare în domeniul construcţiilor a fost înființată prin Ordonanța de Guvern 63/2001, iar prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 26/ 2013 a fost organizat şi nivelul regional al ISC. Acum, acest nivel regional va fi desființat.