Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bugetul pe anul 2021 va fi pus în dezbatere publică în această seară sau mâine dimineaţă

”Deficitul bugetar estimat este de 7,16% din PIB. Deficitul ESA, evaluat de Comisia Europeană, va fi de aproape 8,2% din PIB, față de 9,1% din PIB. Cei de la Comisie nu sunt foarte fericiți cu această ajustare de sub un punct”, a precizat șeful guvernului.

În ceea ce priveşte planurile de restructurare de la companiile de stat, premierul Cîţu a spus că, deocamdată, nu a primit documentele şi a explicat că: „Restructurarea se poate face în două feluri: ori vin ei cu program de restructurare, ori facem cum am făcut anul trecut, limităm subvenţiile numai către companiile care sunt profitabile şi celelalte trebuie să vină cu un plan de restructurare". Apoi, întrebat despre sporurile din sectorul bugetar, prim-ministrul a menţionat: "Despre aceste amendamente vorbim, ele există, ori prin ordonanţă, ori vor fi în Parlament, e vorba de o plafonare în acest moment, dar urmează o Lege a salarizării care va lega sporurile de performanţă în sectorul bugetar". Florin Cîțu a precizat că în ședința de Guvern s-a discutat în primă lectură „ordonanța cheltuielilor”. Aceasta prevede plafonarea punctului de pensie la 1.442 de lei, faptul că nu se vor mai emite vouchere de vacanță în acest an, urmând a fi folosite cele nefolosite în 2019 și 2020, în valoare totală de 2,4 miliarde de lei.  A fost atinsă, de asemenea, şi problema gratuităţilor acordate studenților la călătoriile cu trenul, la care Florin Cîțu a precizat că aceasta va fi eliminată, urmând ca studenții să beneficieze de o reducere de 50%. În plus, premierul a ţinut să sublinieze faptul că nu există divergențe între partidele din coaliție în privința bugetului. Cu toate astea, alocarea unor sume mai mici pentru ministerele pe care le au în subordine, ar fi provocat unele nemulţumiri şi în rândul miniştrilor USR PLUS, care au declarat că speră ca acestea să fie depăşite.

Nu lipsesc nici reacţiile politice venite din partea opoziţiei. Astfel, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că partidul nu va vota bugetul pe 2021, care este unul de austeritate. El a criticat, totodată, și propunerea de tăiere a sporurilor bugetarilor, care poate crea „nedreptăți, discuții și frustrări în rândul oamenilor”.