Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicușor Dan cere prefectului Capitalei să atace în instaţă cele 5 PUZ-uri de sector. "Urbanismul - o golănie"

nicusor_dan_facebook.jpg

Sursa imaginii: 
Nicusor Dan / Facebook

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, cere prefectului atacarea în instanță a celor cinci Planuri Urbanistice Zonale de sector, după ce a identificat 23 de motive de nelegalitate. Edilul a subliniat că Bucureștiul are mari probleme de trafic pentru că este prea dens faţă de reţeaua stradală pe care o are şi, a explicat Nicușor Dan, fiecare dintre aceste PUZ-uri de sector ar fi înrăutățit și mai mult situația.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, transmite că a identificat 23 de motive de nelegalitate în cele cinci PUZ-uri de sector şi că va cere prefectului să atace în instanţă aceste planuri urbanistice coordonatoare, scrie Agerpres.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul municipalităţii, el a declarat că o echipă de specialişti a întocmit un raport asupra oportunităţii urbanistice a acestor PUZ-uri de sector.

Potrivit edilului general, concluzia studiului este că PUZ-urile de sector nu prezintă probleme punctuale, ci sunt "fundamental greşite pe suprafeţe consistente de teren". Ca urmare, a susţinut Nicuşor Dan, problemele nu pot fi soluţionate prin amendamente punctuale.

Vă spun în momentul acesta doar atât: am identificat 23 de motive de nelegalitate pe cele cinci PUZ-uri de sector şi avem un raport asupra oportunităţii urbanistice a celor cinci PUZ-uri de sector întocmit de o echipă de urbanişti care spun, în esenţă, că aceste PUZ-uri nu au nişte probleme punctuale, cum ar fi un număr de, să zicem, o sută de terenuri la care schimb funcţiunea din spaţiu verde în spaţiu construibil, ci aceste PUZ-uri sunt fundamental greşite pe suprafeţe consistente de teren şi nu se pune problema ca ele să fie amendate parţial”, a precizat primarul, transmite News.ro.

Primarul Capitalei afirmă că ”urbanismul din Bucureşti este o golănie”. 

Aşa cum am spus, urbanismul din Bucureşti în ultimii 15 ani a fost o golănie şi apogeul golăniei este constituit de aceste PUZ-uri de sector. Ce fac aceste PUZ-uri de sector? Avem aici un exemplu: avem strada Matei Voievod – case parter, un etaj, două etaje, trei etaje -  pe această stradă se propun imobile de 14 etaje pe o stradă cu profil de 7 metri. Înţelegem  cu toţii ce înseamnă asta pentru traficul de pe această stradă şi mai înţelegem ce înseamnă pentru un locuitor, un cetăţean al Bucureştiului care şi-a cumpărat o casă pe strada asta, pentru a trăi într-un cartier liniştit. Şi el, cu banii lui de o viaţă, s-a dus şi şi-a cumpărat casă de pe strada asta pe care a plătit-o cu mai mult decât o casă dintr-o zonă aglomerată din Bucureşti, ca să aibă o viaţă liniştită. Dacă PUZ-ul Sector 2 rămâne în, vigoare mâine vecinul poate să construiască 15 etaje, să se uite la el în curte toţi cei 300 de noi vecini ai lui. Asta este o problemă”, a mai afirmat primarul.

Acesta a făcut referire şi la trafic.

A doua problemă este (...) că noi trăim deja într-un oraş pe care-l vedem că nu face faţă la trafic. În acest moment, oraşul ăsta are mar probleme de trafic pentru că este prea dens faţă de reţeaua stradală pe care o are şi fiecare dintre aceste PUZ-uri de sector propun, nici mai mult nici mai puţin, decât densificarea şi mai mult a oraşului. (...) E vorba de a densifica suprafeţe uriaşe ale acestui oraş pentru a face traficul şi mai insuportabil decât este în momentul acesta”, a adăugat primarul.

Nicuşor Dan a arătat că terenuri libere în oraş, la câţiva kilometri de zone bune, pot fi alocate construcţiilor, însă cu o ”planificare urbană” în sensul în care să se prevadă nu doar locuinţe ci şi şcoli, zone verzi, unităţi sanitare, fapt care nu se întâmplă acum pe cele mai multe dintre terenuri.

El a menţionat în acest context că locurile în care se construieşte intens fără astfel de se vor transforma în 20 de ani în ”ghetouri”, atunci când standardul de locuire va creşte.

Edilul a făcut referire şi la faptul că PUZ-urile de sector duc la pierderea spaţiilor verzi, subliniind că măsura de suspendare a acestor planuri a fost apreciată de Comisia Europeană ”ca  schimbare a atitudinii municipalităţii faţă de problematica poluării din Bucureşti”.

Nicuşor Dan a vorbit şi despre ”problema securităţii investiţionale” ridicată de actualele planuri urbanistice zonale care sunt suspendate, el arătând că cinci din şapte planuri – el arătând că au fost şapte fiindcă doar la sectorul şase au existat trei PUZ-uri  în ultimii 8 ani - au fost anulate de instanţă.

Cum e posibil ca din şapte PUZ-uri de sector cinci să fie anulate de instanţă? Adică tu reglementezi pentru sute de mii de oameni şi ştii de la început că dai o documentaţie ilegală şi îi pui pe oamenii ăştia în situaţia şă-şi obţină o autorizaţie de construire şi după acea să vină o hotărâre a instanţei şi să spună că este ilegală. E pur şi simplu inadmisibil că procedezi în felul ăsta şi asta e motivul pentru care, cu puţin excepţii nu avem mari dezvoltatori imobiliari recunoscuţi internaţional în Bucureşti. Pentru că ei vor să vină să participe la o competiţie economică corectă, civilizată şi nu vor să vină într-o junglă în care regulile sunt impredictibile şi să rişte să-şi piardă banii într-o astfel de competiţie incorectă”, a mai afirmat primarul.