Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grindeanu, despre greva de la CFR: Nu vreau să fac promisiuni. Realitatea economică este neplăcută

sorin_grindeanu_gov_ro.jpg

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu
Sursa imaginii: 
Guvernul României / Facebook

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că fosta guvernare că ar fi făcut promisiuni nesustenabile economic în sensul creșterii salariilor la CFR. Declarația sa vine în condițiile în care angajații CFR care se ocupă cu repararea locomotivelor au declanșat luni dimineața o grevă spontană, nemulțumiți de înghețarea salariilor. Grindeanu a precizat că a avut discuţii cu directorii generali şi economici de la CFR, iar de anul viitor toate companiile, fie că este vorba despre CFR Infrastructură, CFR Călători sau CFR Marfă, trebuie să treacă printr-un "proces de eficientizare economică, în acord cu angajamentele asumate de România prin PNRR. Grindeanu s-a declarat dispus la dialog pentru a găsi soluții de creștere a salariilor angajaților, dar ținând cont de sustenabilitatea economică și de PNRR.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, marți, după discuțiile cu sindicaliștii CFR care au oprit lucrul că realitatea economică este neplăcută în sistemul feroviar și nu vrea să facă promisiuni care să nu fie sustenabile.

Sorin Grindeanu a spus că totul a fost pe bază de promisiuni, iar guvernarea trecută spunea că infrastructura feroviară „trebuie să dispară sau să fie tratată la și altele”.

Să știți că în discuțiile pe care le-am avut cu managerii din zona feroviară le-am spus o realitate și nu vreau să fiu acuzat de cei care vor veni după mine că am făcut promisiuni pe care să nu le țin, de care să nu țin cont și anume realitatea care stă în picioare în acest moment. Pe zona feroviară este o realitate economică neplăcută sau nesustenabilă economic de orice tip de CFR; Infrastructură, Marfă, Călători… unde vreți să discutăm este nesustenabilă din punct de vedere economic”, a spus Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a mai spus că statul român s-a angajat prin PNDL ca în anul 2022 să eficientizeze aceste companii.

Sunt angajamente pe care le-am luat noi ca stat și pe care trebuie să le să le îndeplinim pe parcursul anului 2022. Să știți că sunt dispus la dialog. Voi sta de vorbă cu toată lumea, dar voi avea ca și coordonate de bază două lucruri: pe de o parte, sustenabilitatea economică și pe de altă parte, jaloanele pe care trebuie să le îndeplinim pe parcursul anului 2022. Sunt două lucruri de care la care n-am cum să abdic și împreună și cu managerii și cu liderii de sindicat să găsim soluții, astfel încât veniturile să crească, dar soluții care să fie susținute economic”, a mai spus ministrul.

Dialogul va continua și după ședința de guvern.

Grindeanu a mai spus că a avut discuții și cu ceilalți colegi din guvern și caută soluții să vadă dacă în ianuarie se va putea discuta despre o anumită plafonare a prețurilor la energie către beneficiari de tipul CFR, care este tot o companie de stat.

Aceste lucruri urmează să le detaliem pe parcursul lunii ianuarie februarie, astfel încât să putem să mai acoperim din anumite pierderi. Repet, e doar o discuție în acest moment”, a mai spus Grindeanu.

1.500 de angajați de la CFR au oprit lucrul luni din cauza salariilor mici și a crizei de personal. Zeci de trenuri sunt oprite.