
Politică
Grupul bancar Crédit Suisse acuzat că administrează ”conturi suspecte” de ordinul miliardelor de euro
credit_suisse.png

Deja implicat în mai multe scandaluri pe parcursul anului trecut, Crédit Suisse este acuzat acum de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), un consorțiu format din 47 de organizații media internaționale, printre care Le Monde, The Guardian, Miami Herald și La Nacion, că a administrat cel puțin 18 000 de astfel de conturi ”suspecte”, de la începutul anilor 1940 până la sfârșitul anilor 2010.
Date furnizate anonim, în urmă cu un an, cotidianului german Süddeutsche Zeitung, arată că din 37 000 de conturi cercetate, cu o valoare totală de peste 100 de miliarde de dolari, conturi însumând cel puțin 8 miliarde de dolari aparțin unor clienți ”cu probleme”, susține Le Monde.
Grupul elvețian a reacționat la scurt timp, arătând că este vorba despre ”date parțiale, inexacte sau scoase din context, prezentate în mod tendențios”. Circa 90% din conturile respective sunt în prezent închise, susține Crédit Suisse, care precizează că în prezent desfășoară o anchetă referitoare la această ”scurgere de informații”.
Dar le Monde aduce acuzații grave grupul elvețian. Cotidianul francez susține că reprezentanți ai concernului mass media, care au simulat că sunt sau vor să devină ”clienți discreți” ai Crédit Suisse, au primit din partea băncii elvețiene ”propuneri” ilegale, cum ar fi deschiderea de conturi sub nume false și alte proceduri birocratice care vizează ”opacizarea” operațiunilor financiare.
Majoritatea clienților suspecți provin din țările în curs de dezvoltare din Africa, Orientul Mijlociu, Asia și America de Sud, în timp ce clienții cu probleme din Europa Occidentală reprezintă doar 1% din totalul acestora, mai precizează Le Monde.
Printre titularii acestor conturi cu probleme apar numele regelui Abdallah al Iordaniei și cel al președintelui Kazakhstanului, Kassym-Jomart Tokaïev, dar și mai mulți funcționari de stat din țările arabe ”care au scos sume enorme de bani din țările lor în timpul Primăverii Arabe”, mai susține cotidianul francez.
Articolul integral aici